Senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, apel pentru înființarea primului Centru de Permanență în Buzău

Liderul organizației municipale a PNL Buzău, senatorul Vlad Pufu, a transmis luni pe social media, o scrisoare deschisă prin care deplânge situația în care a ajuns secția de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Senatorul Vlad Pufu solicită impunerea urgentă de măsuri întrucât pacienții au nevoie de medici și de servicii medicale de calitate.

„Să facem primul Centru de Permanență în Buzău! Susțineți?

Situația recentă de la Cardiologia Spitalului Județean Buzău impune măsuri de urgență. Oamenii au nevoie de medici și de servicii medicale de calitate. Dar până să ne gândim la proiecte mărețe de tipul construirii unui nou spital municipal, cu dată de concretizare incertă, criza din sistemul de sănătate buzoian trebuie să aibă o soluție imediată.
Cea mai rapidă și la îndemână este înființarea unor centre de permanență în municipiu și județ. Astfel de centre funcționează cu succes în țară (detalii aici: https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/centrele-de-permanenta-solutia-la-aglomerarea-2002368.html ), dar în județul Buzău sunt numai 3. Atenție, niciunul în municipiu!
Avantaje:
1. Asigură continuitatea asistenței medicale primare după ora 17.00.
2. Descongestionează UPU, unde s-a ajuns în prezent ca un pacient să aștepte și 3 zile(!!!) pentru a fi văzut de un specialist; implicit eliberează presiunea pusă pe medici.
3. Oferă asistență medicală în regim de gardă
Cum cred că ar trebui început:

În primul rând trebuie identificat un spațiu propice în municipiul Buzău, poate în cabinetele medicale din Ambulatoriul Spitalului Județean. Sunt ocupate doar dimineața, iar integrarea lor s-a mai propus în urmă cu câțiva ani. Sau, dacă nu e o soluție agreată, voi propune Primăriei Buzău și Consiliului Județean Buzău să identifice altă locație pretabilă unui astfel de proiect. Tot aici se pot integra ulterior și servicii de telemedicină în structura unor proiecte mai complexe și în ton cu evoluția serviciilor de sănătate moderne.

Doar municipiul Buzău poate înființa, potrivit Legii 263/2004, cel puțin 3 astfel de centre. Haideți să îl facem pe primul! Să luăm de bună intenția ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care spune că susține dezvoltarea acestor centre de permanență. (detalii aici https://www.stiripesurse.ro/rafila-extindem-reteaua-de-centre-de-permanenta-mai-ales-in-zonele-rurale-sau-in-localitati-mici-in-care-accesul-la-alte-servicii-de-sanatate-nu-este-posibil_2498610.html )

– Important pentru succesul acestor centre este ca oamenii să afle de ele și să capete încredere că acolo găsesc servicii medicale rapide și de calitate. Cazurile medicale minore – durere abdominală, amețeli, febră, dureri în gât și multe altele, care nu sunt urgențe medicale majore – pot fi diagnosticate și tratate într-un centru de permanență, fără să se mai aglomereze UPU. Specialiștii vor stabili ulterior până la ce grad de complexitate a actului medical se pot implica aceste centre. (Mai multe despre ce se poate și ce nu se poate face într-un centru de permanență găsiți aici: https://www.avantaje.ro/articol/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-centrele-de-permanenta-cu-medici-de-familie )
– Voi propune primăriilor și Consiliului Județean și mă voi ocupa personal de înființarea a cel puțin două astfel de centre-pilot, unul în municipiul Buzău și altul în Râmnicu Sărat, unde nevoia de servicii medicale permanente este imensă. Necesitatea în județ este mult mai mare, iar o primă condiție este, ca primar sau președinte de Consiliu Județean, să îți dorești să pui în practică un astfel de proiect.” a precizat senatorul PNL Vlad Pufu, în postarea publicată pe social media.

Urmărește-ne pe Google News