Canicula din aceste zile stoarce de apă culturile din câmp și zvântă pământul până la adâncime. Semnele secetei și ale căldurii excesive sunt mai evidente în nordul Câmpiei Române, unde sătenii au început să sape fântâni în mijlocul câmpului, ca să aibă de unde lua apă pentru irigat și adăpatul animalelor.
Seceta îi afectează de câțiva ani pe agricultorii din arealul cuprins între municipiul Râmnicu Sărat și granița cu județul Brăila, care în 2022 au înregistrat pierderi de sută la sută. Din păcate, lipsa precipitațiilor provoacă pagube și în culturile din acest an ale agricultorilor buzoieni.
La grâu, fermierii din Câmpia Râmnicului se plâng că au recoltat jumătate din cantitatea preconizată iar la porumb estimările sunt și mai sumbre. Canicula din aceste zile agresează plantele și le încetinește creșterea.
„La o plantă dezvoltată corect, ar trebui ca frunza să fie în poziția asta, deschisă. Din cauza căldurilor mari și a arșiței se strânge, se închide, ca să nu piardă apă. Așa reacționează porumbul ca să se apere de căldură”, spune Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.
De teamă să nu rămână fără strop de apă pentru animale și culturile agricole, sătenii din zona de șes au început să foreze fântâni în mijlocul câmpului. Muncitorii au însă mult de tras, deoarece solul este dur până la adâncimi foarte mari.
„Până aici e tare, uitați că lopata abia pătrunde. Aici e foarte tare, e bolovan”, ne arată unul dintre muncitorii porniți să foreze o fântână de circa 15 metri adâncime, acolo unde ar da de pânza freatică.
Echipa de fântânari de la Balta Albă s-a apucat marți de săpat, iar în două zile a forat doar un sfert din adâncimea preconizată. Șeful echipei ne-a explicat că la început solul uscat a fost greu de spart iar ritmul excavării a scăzut odată cu adâncirea gropii, întrucât pământul este adus cu găleata la suprafață.
„Într-un an normal, durează trei zile o fântână la 13, 14 metri. Acum, la seceta asta, la uscătura asta poate duce și la șapte zile. E terenul tare, de aia se sapă greu”, ne spune șeful fântânarilor din Balta Albă.
Fântâna prevăzută cu tuburi de ciment va fi gata până la sfârșitul acestei luni, astfel că din luna august devine sursă de apă potabilă, prețioasă pentru animalele aflate la păscut dar și pentru irigarea cu motopompe a culturilor din jurul ei. Oamenii speră ca rezervorul subteran de apă să aibă o existență cât mai îndelungată.