Seceta afectează deja suprafeţe întinse din județul Buzău

Căldura neobișnuită din această primăvară le dă fiori reci agricultorilor din zona Bărăganului. Grâul, porumbul și vița de vie sunt în plină dezvoltare, iar pentru a ajunge la rod au nevoie de apă. Doar că pămîntul este uscat, bătătorit și pe alocuri a început să crape. Fenomenul este numit de specialiști secetă pedologică și este provocat de lipsa apei de la suprafața solului.

Am avut cea mai caldă lună aprilie din ultimii 60 de ani. Meteorologii au anunțat că temperaturile au fost chiar și cu 10 grade peste cele normale.

Odată cu încălzirea vremii, pământul a început să se usuce și cum iarna a fost blândă rezerva de apă din sol pare că nu este suficientă. La suprafața pământului au început să apară și crăpături, semn că s-a instalat deja seceta pedologică.

Fenomenul pare să fie accentuat și de o altă problemă, provocată de această dată de zăpada târzie din luna martie. Mai exact, odată cu topirea omătului, pământul s-a tasat la suprafață.

”Din cauza faptului că a venit acea zăpadă umedă care a tasat terenul apoi au venit căldurile și sigur s-a evaporat apa de pe sol și s-au creat aceste crăpături. În anii în care vin aceste zăpezi târzii, care sunt rare la număr, se produce acest fenomen”, spune Valeriu Călin, agricultor din Buzău.

Pentru ca situaţia să revină la normal , specialiştii vorbesc despre un minim necesar de 30 litri de precipitații pe metrul pătrat astfel încât recoltele să nu piardă din calitate și cantitate.

”Această primăvară a debutat cu o vreme deosebit de caldă în luna aprilie, excesiv de secetoasă, ceea ce continuă și în luna mai. Acest deficit de precipitații se explică și prin faptul că temperaturile au fost specifice de vară timp de 38 de zile”, susține Sofia Ispas, agrometeorolog.

În viile de pe dealul Istriţa e vremea de săpat via. Zeci de oameni se chinuie zi lumină să curețe buruienile care fură din sol ultimele rezerve de apă. E perioada în care vița de vie înflorește și are mare nevoie de umiditate. Zi de zi specialiștii agrometeorologi verifică umiditatea atmosferică și temperaturile.

Seceta este abia la început, iar specialiștii spun că dacă va ploua plantele vor putea fi salvate. Asta rămâne însă de văzut pentru că, cel puțin pentru această săptămână, meteorologii au anunaț vreme deosbit de caldă pentru aceată perioadă.

Seceta afectează deja suprafețe întinse din estul țării, dar și din Dobrogea și centrul Transilvaniei.