VIDEO Satul Terca este izolat după ce drumul a fost rupt azi-noapte de o alunecare de teren

O alunecare de teren în zona Malul cu Sare a întrerupt circulația rutieră pe DC 159 între localitățile Luncile și Terca. Ca urmare a evenimentului, circulația auto între satele Luncile și Terca a fost restricționată, traficul în zonă desfășurându-se exclusiv pietonal.

UPDATE O comisie mixtă formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului Buzău, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Neron Lupașcu” Buzău, Primăriei și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Lopătari s-a deplasat în cursul zilei de 21 martie 2018 pe raza comunei Lopătari, pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice din ultima perioadă.

Astfel, pe DC 159, o alunecare de teren produsă în noaptea de 20-21 martie 2018 a dus la surparea carosabilului pe o lungime de aproximativ 200 de metri, în punctul Malul cu Sare, între satele Luncile și Terca, ceea ce a dus la restricționarea traficului rutier, pe acest tronson circulându-se doar pietonal. În prima parte a dimineții, responsabilii CLSU Lopătari au trimis în zonă un buldoexcavator pentru efectuarea unor lucrări (cu caracter provizoriu) constând în încărcarea cu balast și nivelarea suprafața de rulare, astfel că, în jurul orelor 10.30, traficul rutier a fost reluat pe un fir în punctul Malul cu Sare.

În urma celor constatate, comisia a dispus, ca măsuri:
– semnalizarea zonei afectate și informarea populației, efectuarea în regim de urgență a lucrărilor necesare de consolidare și refacere a DC 159, pentru aducerea lui la starea inițială (de către Primăria Lopătari);
– informarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Buzău cu privire la situația creată, în vederea găsirii unei soluții de stabilizare a versantului în zona alunecării de teren, monitorizarea permanentă și raportarea situației către Instituția Prefectului – Județul Buzău și ISU Buzău (de către CLSU Lopătari).

 

O comisie constituită prin ordin al prefectului se deplasează în această dimineaţă în comuna Lopătari unde, în ultimele ore, o alunecare de teren a afectat suprafaţa de rulare pe DC 159, în punctul Malul cu Sare.

Forţele coordonate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Lopătari se află la faţa locului şi acţionează pentru remedierea problemelor şi reluarea traficului auto.

Provizoriu se va încărca cu balast, însă va fi nevoie de o amplă lucrare de consolidare.

Pământul o ia la vale în toată zona de deal a județului Buzău. La Bozioru, singurul drum de acces dinpre Buzău este măcinat de alunecari de teren iar la Chilii apele au șubrezit un pod de acces în localitate.

Nici DN 10 nu este scutit de furia naturii. Drumul național care leagă Buzăul de Brașov este la un pas de a fi închis în localitatea Ciuta tot din cauza alunecărilor de teren.