Agricultorii care vor da lovitura cu aceasta afacere! Este cel mai cautat fruct de pe piața din România !

Cultivatorii de pepeni din Pogoanele, Luciu, Largu și Săgeata sunt pe cale ca în această vară să dea lovitura cu o cultură care în ultimii ani le-a generat numai probleme. Prețul pepenilor cumpărați en-gros a atins valori record pe piața națională în această perioadă de până la 70 de bani pe kilogram.

Pepenii au ajuns să fie la mare căutare în toată țara după ce vremea capricioasă din acest an a produs pagube considerabile în zonele tradiționale din Brăila, Dolj sau Ialomița.

Pepenii sunt greu de găsit chiar și în zonele tradiționale din județul Buzău, de la Pogoanele ,Largu sau Luciu, spre disperarea samsarilor care în anii trecuți obișnuiau să cumpere pepeni aproape pe degeaba chiar și cu 5 bani pe kilogram.“Nu ne mai convine să cumpărăm la preț mare pentru că avem și noi costuri mari la transport dar și la desfacere. Am ajuns să luăm cu 70 de bani dar problema este că nu găsim pepeni de calitate. Estimeaz că în curând prețul pe piața va crește de la 1 leu cât este acum la 1,20 sau 1,50 din cauza producției mici” ne-a declarat Costel Prună, un comerciant  care aprovizionează piața din Buzău.

Cultivatorii au aflat vestea și au ajuns să țină la preț întrucât marfa este puțină iar clienți sunt cu duiumul. „Să fie sănătoși că prea s-au îmbogățit pe spatele nostru acești speculanți. Anul trecut noi vindem cu 10 bani și ei cereau 60 de bani pe piață. Anul ăsta e altă treabă și sperăm să mai facem și noi un ban în plus. Munca e grea, riscul mare iar dacă nu le convine prețul să vină la prășit cu noi” ne-a declrat Alexandru Cristea, un cultivator din Pogoanele.

Vremea din ultimele două luni, caracterizată prin precipitații abundente dar și prin căderi de grindină, a făcut ravagii în alte județe, acest fruct fiind acum la mare căutare.

Dacă în Ialomița spre exemplu, producția de pepeni a fost distrusă în proporție de 50 la sută de ploile abundente, la Buzău sunt zone care déjà anunță producții neașteptate pentru o vară capricioasă.

Anul trecut sătenii din Săgeata au abandonat pe câmpuri mii de tone de pepeni din cauza prețului scăzut care nu acoperea nici măcar transportul.

Anul acesta terenul cultivat cu pepeni din localitate, este doar la jumătate față de anul trecut după ce agricultorii au suferit pierderi considerabile în lipsa desfacerii sau asigurării unei piețe la export, însă producția va fi bună întrucât vremea a fost ideală și a ținut cu cultivatorii.

“Am avut ploaie exact la timp  și atât cât ne-a trebuit, fără să avem probleme cu grindina sau cu cantitățile mari de precipitații. Nici dăunătorii nu ne-au făcut probleme anul acesta însă mulți s-au descurajat anul trecut și n-au mai pus pepeni. Cei care au riscat cred că vor face un profit bunicel vara aceasta” ne-a declarat Stan Bădilă , un sătean din satul Bordușani, comuna Săgeata.

Mulți săteni din Județul Buzău n-au mai cultivat în acest an pepeni, datorită prețurilor derizorii cu care acest fruct a fost achiziționat  anul trecut.

Criza de supraproducție a ajuns în 2017 și la urechile ministrului agricultorii care promitea înființarea de urgență a unei companii naționale care să valorifice acest produs la export însă până acum nu s-a mișcat nimic pe piața de profil.

Tot în vara anului trecut România a importat pepeni din țări ca Grecia, Olanda, Germania şi Turcia de 280 de ori mai mult faţă de cât a exportat.