Sacrificarea în masă a porcilor, una dintre posibilele măsuri împotriva răspândirii pestei porcine africane

Autoritățile buzoiene sunt în alertă din cauza pestei porcine africane. Întruniți în ședință pentru a decide măsuri menite să prevină răspândirea virusului, membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor au luat în discuție uciderea în masă a porcilor.

Deocamdată, nu se va aplica o astfel de măsură, însă deciziile vor fi luate în funcție de evoluția focarelor de pestă porcină africană care vor mai apărea în județ.

După o perioadă în are se reușise închiderea mai multor focare de pestă porcină africană izbucnite în gospodării, a început o nouă explozie de cazuri.

În prezent, pesta porcină africană evoluează în 18 focare din gospodăriile particulare declarate în 6 localităţi buzoiene, respectiv, oraşul Pogoanele (1 focar), satul Căldărăşti (9 focare ), satul Cochirleanca (3 focare), Valea Râmnicului (1 focar), Padina (1 focar) şi satul Mărgineanu (3 focare).

Membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-au întrunit în ședință, unde au adoptat mai multe măsuri menite să limiteze răspândirea bolii.

Printre altele, s-a luat în discuție și măsura sacrificării porcilor în masă, însă nu a fost adoptată o hotărâre în acest sens.

În același timp, polițiștii fac cercetări pentru a stabili cum a ajuns virusul în gospodăriile din localitatea Căldărști, acolo unde au izbucnit noile focare de pestă porcină.