Referendumul pentru unirea Buzăului cu comuna Țintești a picat. Sub 11% prezență la vot în municipiu

Referendumul pentru unirea Buzăului cu Ținteștiul a picat după ce prezența la vot în municipiu, a fost extrem de slabă, fiind sub pragul de 30% cerut de lege.

Doar 11.514 de buzoieni s-au prezentat la secțiile de vot, până la ora 23 când s-au închis urnele, adică un procent de 10,64% din totalul celor 107.756 de buzoieni, înscriși pe listele permanente.

Primarul Constantin Toma a declarat după inchiderwa urnelor, că respectă decizia buzoienilor de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Țintești.

„Dragi buzoieni,
Respect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Țintești! Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot pozitiv ar fi dat o șansă mult mai mare unui Buzău de top, în România. Începând de mâine, împreună cu echipa mea, vom munci, ca și până acum, să vă îmbunătățim viața de zi cu zi și să identificăm și să derulăm cât mai multe proiecte ce pot schimba în bine viitorul orașului nostru. Ca primar, nu cred că este suficient să fiu doar un bun gospodar, ci să am inspirația, viziunea și energia pentru a asigura un viitor cât mai bun Buzăului. Mulțumesc din tot sufletul buzoienilor ce și-au sacrificat timpul lor pentru a veni la vot, crezând, ca și mine, în acest proiect! Dar, în continuare, țin să vă asigur că voi rămâne același primar al tuturor buzoienilor, motivat să schimb lucrurile în bine. Doamne ajută-ne!” a declarat într-o postare pe Facebook, primarul Constantin Toma.

La Țintești, procentul privind prezența la urne a depăsit pragul de 42% la ora 23 cănd s-a oprit procesul de votare.

Deși referendumul a picat , primarul comunei Ţinteşti rămâne optimist și speră că vor mai exista și alte oportunități pentru realizarea acestui proiect de comasare a celor 2 UAT-uri. Edilul a ținut să le mulțumească tuturor buzoienilor. „Vreau să le mulțumeasc tuturor buzoienilor, celor care au participat dar și celor care nu au venit astăzi la vot, pentru că le respect opțiunea pe care au avut-o. Țin însă să le multumesc și sătenilor din Țintești pentru mobilizarea de care au dat dovadă  dar și pentru interesul față de acest proiect importamt pentru comunitatea noastră. Sperăm ca acest proiect să nu fie abandonat și să fie repus pe agenda administrației din Buzău”. a declarat Aurel Stoica, primarul comunei Țintești.

În municipiul Buzău au fost amenajate 80 de secţii, iar în Ţinteşti, două.

La vot au fost aşteptaţi un număr de 107.756 buzoieni iar la Ţinteşti 3.597 persoane înscrise pe listele permanente.

Electoratul a avut de răspuns cu DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu unirea municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti?”.

Pentru ca referendumul să fi fost validat era nevoie de o prezență de cel puțin 30% în fiecare dintre cele două UAT-uri, Țintești și municipiul Buzău.