Proteste la început de an, în judeţul Buzau

Chiar în prima zi de şcoală, dascălii buzoieni vor purta ecusoane inscripționate pe care scrie “Protest”. Sindicaliştii sunt nemultumiti de salariile mici din Educaţie şi anunţă că vor urma alte proteste, la nivel naţional.

Cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că va declanşa o serie de proteste, dacă Guvernul nu va încheia un acord scris prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din Educaţie.

Astfel, luni, 11 septembrie, la debutul anului școlar, cadrele didactice din Buzău vor purta ecusoane inscripționate cu “Protest”.

Sindicaliştii se plâng că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce înseamnă că profesorii pierd, în medie, peste 3% din venitul brut.

În plus, profesorii sunt nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor pentru anul viitor. Mai exact, calculele arată că dacă salariile brute ar creşte cu 50%, în realitate fiecare angajat din învăţământ ar primi doar cu 25% mai mult, ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Dacă revendicările nu le sunt luate în seamă, vor începe acțiunile de protest. Astfel, în data de 2 octombrie, între orele 12:00 şi 14:00, vor fi pichetate toate prefecturile din reședințele de județ, iar pe 4 și 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului.