Proiect-pilot al Ministerului Educaţiei, în județul Buzău: tablete pentru elevi, laptopuri pentru profesori, acces gratuit la internet

Buzăul va fi judeţ-pilot într-un proiect de amploare al Ministerului Educaţiei, prin care toate unităţile de învăţământ vor fi dotate cu echipamente IT de înaltă performanţă. A fost selectat dintre cele șase județe care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și și-au manifestat interesul față de finanțarea din fonduri europene în valoare de 25 milioane euro.

Odată selectat, județul Buzău va beneficia de fonduri europene în valoare de 25 milioane euro pentru aplicarea proiectului. Pentru a desemna județul-pilot, Ministerul Educaţiei a transmis o adresă către consiliile judeţene din judeţele care pot fi selectate, pentru a se asigura de un angajament ferm în vederea susţinerii activităţilor proiectului şi pentru asumarea sustenabilităţii post-implementare.

Dintre cele 13 judeţe care au îndeplinit îndeplinesc condiţiile cerute de Ministerul Educației, au răspuns în termen doar şase consilii judeţene: Arad, Buzău, Gorj, Harghita, Hunedoara, Vâlcea.

Autoritățile buzoiene nu au semnat încă un protocol de colaborare cu Ministerul Educației, dar au transmis un acord de principiu pentru participarea la proiect. În perioada imediat următoare vor avea loc discuții între responsabilii Ministerului Educației și autorități publice locale pentru stabilirea detaliilor și a obiectivelor proiectului-pilot.

Toate școlile din județul Buzău, fără nicio excepție, vor fi parte în acest proiect. Și școala din cel mai îndepărtat cătun din județ va beneficia de conectare la serviciul de Internet, profesorii vor primi laptopuri, iar elevii tablete pe care le vor folosi doar la școală. Beneficiari vor fi doar elevii din clasa a V-a şi până în clasa a XII-a și elevii de învăţământ profesional, nelimitativ.

În fiecare clasă va fi un număr de tablete egal cu numărul băncilor pentru elevi, tablete care se vor folosi doar la şcoală, fără a fi luate acasă, laptopuri pentru toţi profesorii din judeţul respectiv, table inteligente în fiecare clasă, videoproiectoare şi ecrane de proiecţie, la fel, în fiecare clasă, plus conectare wireless.

Conform proiectului, pentru învăţămîntul profesional se vor achiziţiona și imprimante 3D.