Mii de elevi buzoieni vor fi nevoiți să învețe și anul acesta în clădiri neamenajate ori în curs de reabilitare, în spații improvizate, neracordate la rețeaua de apă potabilă sau canalizare, ori în școli neautorizate PSI. Potrivit ISJ, din totalul de 550 de unități școlare din județul Buzău, 481 dețin autorizații sanitare de funcționare. Principalul motiv al neautorizării este funcționarea în spații improprii.
Grădinița cu Program Normal nr. 15 Buzău, de exemplu, funcționează în incinta căminului de garnizoană al Armatei a II-a Buzău, GPN Maxenu funcționează în clădirea Căminului Cultural, GPN Fundeni funcționează într-un spațiu aflat în litigiu iar Școala Gimnazială Limpeziș funcționează în căminul cultural.
Grupuri sanitare improprii au Școala Primară și GPN Petrișoru. Unitățile școlare de pe raza comunei Mânzălești necesită lucrări pentru asigurarea condițiilor în vederea obținerii autorizației sanitare, spun reprezentanții IȘJ Buzău.
Alt motiv de neautoriare este nefinalizarea lucrărilor de reabilitare, cum e cazul Școlii Gimnaziale Scutelnici. În aceeași situație sunt și: Școala Primară Luncile, Școala Primară Valea Largă, comuna Sărulești, Grădinița cu Program Prelungit Nehoiu.
Școala Primară și Grădinița cu Program Normal Budrea, Școala Gimnazială Vintileanca și toate unitățile școlare de pe raza comunei Beceni sunt pe lista unităților școlare ce necesită lucrări de reparații.
Din totalul unităților școlare, dețin autorizații de securitate la incendiu 94 unități școlare iar pentru 254 unități școlare este necesară obținerea acestei autorizații. Pentru 43 unități școlare au fost depuse documentațiile pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, pentru 111 unități școlare s-au facut demersuri pentru întocmirea documentațiilo în vederea autorizării.
Lucrările de igienizare a spaţiilor şcolare sunt în curs de derulare, gradul de realizare a acestor lucrări fiind intre 70% si 80% în majoritatea spaţiilor şcolare. Există si unităţi de învăţământ în care lucrările de igienizare au fost finalizate.