Arta ceramicii renaște în localitatea Colți, la 30 de ani după ce acest meșteșug a fost pierdut, grație unor cursuri și ateliere menite să valorifice și să revitalizeze patrimoniul cultural local, tradițiile și meșteșugul olăritului. Primele două femei din localitate sunt școlite în această perioadă, de către meșteri populari, pentru ca ulterior să poată susține atelierele de olărit de la Școala din Colți.
Olăritul, o ocupaţie străveche, aflată la limita între meşteşug şi artă, supravieţuieşte datorită meşterilor populari.
Printre aceștia se vor afla și Mihaela Coman și Mădălina Tache, localnice din comuna Colți care, în acest moment, urmează cursurile de formare de asistent olar pentru a deveni primele femei din Buzău care practică acest meșteșug, pierdut în urmă cu 30 de ani.
Odată cu încheierea cursului de formare, acestea vor susține atelierele de olărit de la Școala de Olărit de la Colți.
Mihaela Coman, una dintre viitorii asistenți olari, are 46 de ani, s-a născut și a copilărit în Aluniș cu soțul și are o fiică de 25 de ani.
După căsătorie, a locuit la Nehoiu unde a lucrat la fabrica de mobilă Nikmob timp de 19 ani ca șef de formație. Când fabrica a intrat în faliment, a hotărât să se întoarcă în satul unde dorește să lucreze și să contribuie la bunăstarea familiei și comunității.
Mădălina Tache are 35 de ani, născută în Colți și, apoi, căsătorită în Aluniș cu soțul ei. Împreună au o fată de 8 ani și un băiat de 15 ani.
Mădălina a fost nevoită să abandoneze studiile liceale din cauza problemelor financiare ale familiei care nu a avut posibilități să îi susțină pe ea și pe fratele ei mai mic la școală. Mădălina este o persoană ambițioasă, răbdătoare și se bucură enorm de șansa de a învăța arta olăritului.
Școala de Olărit de la Colți este un proiect care își propune reînnoirea tradiției ceramicii pe Valea Buzăului înființând primul atelier de olărit în Colți deschis ca spațiu de lucru artiștilor în regim de rezidență și școală.
Acest proiect este parte integrantă din eforturile Centrului de Artă Aluniș de a promova un turism responsabil în Munții Buzăului și de a crește comunitatea locală prin artă și cultură respectând și integrând tradițiile și elementele autentice românești ale zonei.
Astfel Școala de Olărit de la Colți cuprinde documentarea ceramicii vechi și recreerea liniei identitare de patrimoniu cultural local pentru a servi drept bază de lucru pentru toate obiectele create la Colți, ceramică ce va fi reintrodusă în circuitul comercial, desfășurarea de cursuri și ateliere pentru copii și adulți, și construcția casei de rezidență a școlii ce va servi drept atelier, rezidență, școală pentru artiști români și, în același timp, punct de atracție turistică în zonă.
În prezent Asociația Centrul de Artă Aluniș este cel mai mare angajator din zonă, având 13 persoane angajate cu forme legale, dintre care 12 sunt femei.