Primarul, viceprimarul și un angajat al unei primării din județul Buzău, cercetați sub control judiciar pentru poluarea localității cu gunoaie și dejecții

Mai mulți angajați ai unei primării din județul Buzău au fost puși sub acuzare pentru poluarea masivă a mediului înconjurător. În urma prezentării dovezilor în fața procurorilor și ulterior în fața magistraților s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul celor trei învinuiți vizați de anchetă, sub măsura controlului judiciar.

Echipe de anchetatori au descins joi dimineață, la sediul primăriei din Cochirleanca, dar și la alte adrese ale unor persoane fizice și societăți comerciale, în căutarea de probe.

Suspiciunile au vizat aspecte cu consecințe grave în poluarea mediului înconjurător. Mai precis, plângerile în urma cărora a fost deschis acest dosar arătau că edilul localității ar fi coordonat activități de colectare, incendiere și îngropare a deșeurilor, dar și că rețeaua de canalizare amenajată în comună este nefuncțională.

Ca urmare, au existat deversări de dejecții pe terenuri virane, dar și pe ulițele comunei. Totoodată, ancheta vizează faptul că stația de epurare în care s-au investit sume importante este nefuncțională, iar apele uzate în loc să fie epurate sunt deversate pe terenuri din vecinătate.

Potrivit IPJ Buzău, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, împreună cu polițiști din toate structurile Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, au executat șapte mandate de percheziție, dintre care două la sediile unor instituții, una la sediul unei societăți comerciale și patru la domiciliile unor persoane cercetate.

Percheziţiile s-au făcut în baza mandatelor emise de Judecătoria Râmnicu Sărat.

„Activitățile sunt derulate într-o cauză penală privind eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, îngroparea deșeurilor, incendierea deșeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafață sau subterane și executarea de instalații de ape fără punerea în funcțiune concomitenta a instalațiilor de canalizare”, a comunicat IPJ Buzău.

Din cercetări a reieşit că, din ianuarie 2023 până în prezent, reprezentanții primăriei Cochirleanca, din județul Buzău, ar fi eliminat și păstrat deșeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenți economici sau rezultate din activitatea proprie, în afara spațiilor autorizate.

„Pe acest fond și în condițiile neluării măsurilor de prevenire și de combatere, ar fi rezultat cantități considerabile de deșeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanții unității administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea și îngroparea deșeurilor”, se arată în comunicatul IPJ Buzău.

De asemenea, în exercitarea serviciului public de canalizare, reprezentanții unității administrativ-teritoriale ar fi dat în funcțiune și ar fi exploatat, direct și prin atribuirea gestiunii, rețeaua de canalizare și stația de epurare, fără a deține autorizație de mediu.

„Astfel, ar fi rezultat deversari, atât accidentale, cât și controlate, de ape uzate și substanțe poluante din stațiile de pompare/epurare și direct din rețeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafață”, transmite Poliția Buzău.

Totodată, în urma cercetărilor, s-a stabilit că instalația de canalizare ar fi fost pusă în funcțiune și s-ar fi făcut intervenții asupra sa, fără a exista avizele prevăzute de lege.

În cadrul anchetei primarul, viceprimarul și un angajat al Primăriei Cochirleanca din județul Buzău au fost reținuți inițial pentru 24 de ore, magistrații hotărănd ulterior cercetarea celor trei sub măsura controlului judiciar.

Cercetările se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News