Primarii unioniști din Republica Moldova, invitați la primul megaspectacol folcloric dedicat Centenarului

Autoritățile Buzăului marchează Centenarul Unirii cu un spectacol de muzică și dansuri populare, de patru ore, programat pentru sâmbătă, 17 martie, de la ora 17.00. Intrarea se face pe bază de invitații acordate gratuit publicului, iar în sala ar trebui să se afle și câteva zeci de primari din Republica Moldova, dintre cei care au semnat declarații de unire cu România.

Nicolae Botogros și Orchestra Lăutarii din Chișinău, Ioan Paladi, Benone Sinulescu, Grigore Leșe, Laura Lavric, Sava Negrean Brudașcu, Traian și Valeria Ilea sunt capetele de afiș ale spectacolului. Pe scenă vor urca și dansatorii Ansamblului de Dansuri Transilvania.

”În această săptămână avem un spectacol folcloric extraordinar. Cei mai mari artiști de muzică populară din Republica Moldova și din România, sub logo-ul Din suflet românesc, se vor întrece într-un spectacol de patru ore pentru aniversarea acelei zile fabuloase, 27 martie 1918, când sub bagheta aș putea spune a lui Alexandru Marghiloman, prim-minitru atunci, buzoian de-al nostru, s-a consfințit unirea cu Basarabia”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

În total, municipalitatea va distribui publicului în jur de 2200 de invitații. În afară de cele trimise către instituții, școli și licee, în jur de o mie de invitații vor fi înmânate buzoienilor care se vor prezenta miercuri cu începere de la ora 10.00 la ghișeul de la Sala Sporturilor. De notat, că de această dată numărul de invitații distribuite la Sala Sporturilor va fi mai mare, intenția fiind ca toți buzoienii doritori să aibă parte de bilet.

Potrivit primarului din Buzău, invitații le-au fost trimise și primarilor din Republica Moldova care au semnat declarații de unire cu România. Aleșii din peste 100 de localități de dincolo de Prut au parafat astfel de documente simbolice.

”Am invitat din Republica Moldova primarii localităților care și-au declarat unirea cu România, toți primarii din județul Buzău și din alte județe, cu dragoste de țară, care înțeleg ce înseamnă Basarabia, astfel încât la Buzău să avem deja un prim eveniment național. Acest eveniment va fi transmis în premieră pe 27 martie de Televiziunea Română, pe toate canalele, inclusiv de televiziunea din Republica Moldova. Va fi o prezentare la duplex; vom avea un reprezentant din Moldova, o doamnă foarte drăguță, și un reprezentant din România care vor prezenta un spectacol ce nu s-a mai văzut în România”, a declarat Constantin Toma.

Spectacolul face parte de seria de evenimente dedicate Centenarului. Pe 27 martie se celebrează 100 de ani de la Unirea României cu Basarabia, la care a contribuit și buzoianul Alexandru Marghiloman – primul ministru de atunci al României.