Premierul Ciucă, în vizită de lucru la Green Group, cel mai mare reciclator din România

Grupul integrat de reciclare GreenGroup a primit astăzi vizita premierului României, Nicolae-Ionel Ciucă, pe platforma industrială Frasinu, Buzău, unde grupul desfășoară operațiuni de reciclare a deșeurilor PET și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

În cadrul vizitei, premierul a dorit să afle care sunt problemele cu care se confruntă industria de reciclare şi ce măsuri pot fi luate la nivelul Guvernului pentru a îmbunătăţi activitatea acestui sector, atât de important, din perspectiva protejării mediului și a stimulării economiei circulare.

 

”Guvernul are în atenție permanent protecția mediului, printr-o abordare integrată și prin măsuri adecvate pentru creșterea calității aerului, managementul corect al deșeurilor și închiderea depozitelor neconforme, precum și producerea energiei din surse curate, nepoluante”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă. ”Investițiile pentru un mediu mai curat și educația tinerilor pentru susținerea eforturilor de tranziție ecologică și de protecția mediului sunt, de asemenea, în atenția Guvernului”, a adăugat premierul.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a menționat și că Guvernul României este angajat în implementarea legislației europene de mediu, promovarea principiilor economiei circulare, în perspectiva implementării Pactului verde european, pachet de inițiative în materie de politici, care urmărește să plaseze UE pe calea către o tranziție verde.

Pe parcursul vizitei, reprezentanții GreenGroup au subliniat rolul important al industriei de reciclare în economia națională.
“Într-un moment în care criza de materii prime afectează piețele globale, industria de reciclare devine una de interes național pentru dezvoltarea unei economii reziliente și sustenabile. Reciclarea generează creștere economică fără consum de resurse naturale, fiind unul dintre pilonii de bază ai economiei circulare. Totodată, industria are un impact semnificativ în zona de schimbări climatice, produsele realizate din material reciclat având o amprentă de CO2 de 50% mai redusă decât cele din material de origine minerală”, a declarat Constantin Damov, Președinte GreenGroup.
Reprezentanții GreenGroup au prezentat planurile de dezvoltare a grupului, urmărind triplarea activității în România și în regiune, prin deschiderea unor noi fabrici de reciclare. În prezent, GreenGroup se situează pe primul loc în Europa în privința reciclării PET-urilor, cu o capacitate totală de procesare de 150.000 de tone PET/an. Totodată, este cel mai mare producător european de fibre sintetice din PET reciclat, producând anual peste 80.000 tone. Fibrele sintetice poliesterice au multiple aplicații în industrii precum auto, textilă și a produselor de igienă.
Prim-ministrul a apreciat rolul acestui grup în susținerea economiei circulare și a valorificării deșeurilor, având în vedere că reciclarea acestora are două avantaje: protejarea mediului și obținerea de materii prime din reciclat pentru producție industrială. Este un model de bune practice pe care Guvernul îl încurajează”, a afirmat premierul.

Green Group are o contribuție importantă în recuperarea materialelor provenite din deșeuri și la atingerea țintelor de reciclare ale României atât pentru deșeurile din plastic (PET), deșeuri de ambalaje de sticlă, cât și pentru Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE).

GreenGroup este cel  mai mare grup integrat de reciclare a deșeurilor din Europa de Est, contribuind la accelerarea soluțiilor de economie circulară în regiune. Grupul cumulează investiții în industria verde în valoare de peste 200 de milioane EUR, având o capacitate instalată de reciclare și producție de peste 460.000 tone anual.

Despre Green Group

Green Group este unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul reciclării în Europa, cu activitate în reciclarea tuturor fluxurilor majore de deșeuri, inclusiv PET, sticlă, deșeuri electrice și electronice (DEEE), lămpi și baterii. Are cea mai mare capacitate instalată de reciclare din România și una dintre cele mai mari din Europa, procesând anual peste 460.000 de tone de deșeuri.

Cu investiții în valoare de 200 milioane EUR, Green Group are o contribuție importantă în recuperarea materialelor valoroase provenite din deșeuri și este un pilon important al economiei circulare în România. Din Green Group fac parte: GreenTech (cel mai mare procesator european pentru deşeuri PET), GreenFiber International (lider european in producţia de fibră sintetică), Green WEEE (lider de piaţă în tratarea şi reciclarea DEEE-urilor), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deşeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deşeurilor), cât și Green Resources Management (implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor pentru deșeurile de ambalaje).
Mai multe pe: https://www.green-group-europe.com/