Premieră medicală la Spitalul Județean Buzău: intervenție chirurgicală stomatologică la un pacient cu paralizie

Premierele medicale devin o obișnuință la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Cea mai recentă reușită a medicilor de aici este o intervenţie chirurgicală stomatologică la o pacientă de 12 ani, cu paralizie cerebrală ataxică. Operaţia realizată în colaborare cu stomatologul Radu Diana a durat o oră şi jumătate şi a decurs fără probleme.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a încheiat un contract de colaborare cu medicul stomatolog Radu Diana pentru realizarea intervenţiilor chirurgicale la persoanele încadrate cu handicap grav.

„Am hotărât ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău să încheie acest contract de colaborare deoarece în luna mai am avut o solicitare de la mămică a unei fetiţe în vârstă de 12 ani, care suferă de paralizie cerebrală ataxică, care necesita o intervenţie chirurgicală stomatologică – tratament dentar cu anestezie generală. La propunerea doamnei dr. Radu Diana în colaborare cu echipa medicală din spital s-a reuşit realizarea intervenţiei chirurgicale stomatologice a pacientei în vârstă de 12 ani”, a declarat managerul S.J.U. Buzău, Ec. Damian Claudiu.

Medicul stomatolog s-a deplasat la domiciliul pacientei pentru consult stomatologic.
În data de 21.05.2018, pacienta însoțită de mama acesteia s-a prezentat la cabinetul BMF din cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, pentru a discuta cu medicul Radu Doiniţa de cazul fiicei sale.

I s-a explicat mamei faptul că la Spitalul Judeţean de Urgentă Buzău nu se poate efectua tratament dentar cu anestezie generală deoarece spitalul nu are medic stomatolog.
Conducerea unității medicale a decis ca cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestui caz este ca spitalul să aibă o colaborare cu un medic stomatolog care să lucreze împreună cu medicul BMF dr. Radu Doiniţa.

La spitalele de stat unde mama pacientei a solicitat ajutor, aceasta a fost refuzată deoarece în cadrul spitalelor de stat nu există medic stomatolog. Acest caz se putea realiza doar în clinicile private din capitală dar costurile unei astfel de intervenţii depăşeau suma de 6.000 de lei, pestye posibilitățile financiare ale familiei.

35643182_2085551481515032_2430548466984812544_o

Luni dimineață, echipa de medici formată din Radu Diana – medic stomatolog, Radu Doniţa – medic primar Chirurgie Buco-Maxilo-Facială şi Năstase Florin – medic specialist A.T.I. au realizat operaţia acestei tinere în vârstă de 12 ani, încadrată cu handicap grav.

Mai întâi s-a făcut pregătirea preoperatorie a pacientei prevenind în felul acesta posibilele complicaţii. După efectuarea acestei pregătiri, pacienta a fost introdusă în sala de operaţie. Operaţia a durat o oră şi jumătate şi a decurs fără probleme. Îa acest moment pacienta se află internată pe secţia ORL pentru supraveghere medicală.