Prefectura și Consiliul Județean sar în apărarea polițiștilor locali obligați de Primărie la testări fizice

Hotărârea de Consiliu Local Municipal prin care poliţiştii locali sunt daţi afară dacă nu promovează testările sportive a fost subiect de dezbatere în Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii. Concluzia ședinței: apel la renunţarea de către Primărie la articol cu privire la condiţionarea admiterii probei fizice care ar fi în afara legii.

În cadrul Comisiei de Dialog Social, întrunită în data de 21 august 2018, prefectul Carmen Ichim a discutat cu reprezentanții polițiștilor locali membri ai Sindicatului Național al Polițiștilor ”Fortus Lex” și cu cei ai Primăriei Municipiului Buzău pe marginea Hotărârii de Consiliu Local al Municipiului nr. 120 / 2018, care prevede printre altele introducerea unor testări anuale ale aptitudinilor fizice pentru personalul contractual din cadrul Direcției de Poliție Locală Buzău.

Angajații vizați de prevederea cuprinsă în HCLM 120 / 2018 reclamă faptul că, în conformitate cu aceasta, cei care nu reușesc să atingă baremele impuse pentru trecerea probelor fizice din cadrul testării ar urma să fie concediați, motiv pentru care au și acționat în judecată CLM Buzău.

Prefectul Carmen Ichim a afirmat că evaluarea aptitudinilor fizice ale polițiștilor locali este binevenită, însă, ținând cont că această condiție nu era prevăzută la momentul semnării contractelor de către angajații DPL Buzău, a recomandat autorităților municipiului să acorde mai multă atenție în ce privește fundamentarea legală a unei hotărâri.

”La rândul său, reprezentantul Consiliului Județean Buzău în Comisia de Dialog Social, Mirela Oprea, a apreciat că modificarea punctului 2.5 din HCLM 120 / 2018 unde se condiționează păstrarea locurilor de muncă ale polițiștilor locali de trecerea testelor fizice ar putea duce la încheierea litigiului până la pronunțarea instanțelor de judecată”, se arată în comunicatul Prefecturii Buzău.

În aceste zile au fost programate probele sportive pentru peste 200 de poliţişti locali. Din cauza unor vicii de organizare şi a lipsei unor adeverinţe pe care medicii de familie au refuzat să le elibereze, testările nu s-au mai susţinut.