Poziția deputatului Ionela Viorela Dobrică, după recentele cazuri de consum de droguri din județul Buzău

Constat cu îngrijorare faptul că județul Buzău a cunoscut în ultima perioadă o creștere a cazurilor de persoane care consumă substanțe stupefiante, în special a minorilor care fac acest lucru și ajung în stare gravă la unitățile de acordare a asistenței medicale.

Acest fenomen al consumului de etnobotanice devine din ce în ce mai accentuat, iar stoparea sa sunt conștientă că este foarte dificilă, având în vedere multitudinea de posibilități de a procura aceste substanțe, dar extrem de necesară. Un prim pas pe care îl poate face oricare dintre noi, este implicarea. Și ne putem implica prin semnalarea cazurilor de consum pe care le observăm. Cadrul legislativ pentru această problemă există și este constant actualizat pentru a reflecta noile substanțe despre care se constată că au efect stupefiant.

Cel mai recent exemplu este Legea nr.42 din 2018, care a intrat în vigoare pe 26 ianuarie și adaugă în anexa Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri noi substanțe interzise. Dar, trebuie ca toate aceste cazuri să fie cunoscute și raportate pentru ca cei care creează premisele creșterii consumului de droguri să fie depistați și pedepsiți conform legii.

De aceea, fac apel la toți cei care au posibilitatea de a lua măsuri în acest domeniu să o facă pentru a putea pune capăt acestui fenomen distructiv pentru foarte mulți oameni. Mă adresez aici familiei, colegilor și prietenilor celor care consumă substanțe stupefiante să aducă la cunoștința autorităților aceste cazuri. Să ia în considerare faptul că le fac un bine atât consumatorilor, care vor putea primi ajutor specializat, cât și lor înșiși deoarece vor trăi într-un mediu mai sigur și nu se vor expune unor posibile riscuri. Mă adresez medicilor care trebuie să semnaleze autorităților toate cazurile de intoxicație cu stupefiante pe care le întâlnesc și dacă depistează o nouă substanță utilizată să o raporteze pentru a putea actualiza lista celor interzise.

De asemenea, mă adresez poliției să dea în continuare dovadă de vigilență și să fie drastici în aplicarea legii în cazurile depistărilor de distribuitori de substanțe periculoase. Și, mă adresez și presei, căreia îi mulțumesc pentru faptul că semnalează aceste cazuri și aduce în atenția publicului efectele devastatoare pe care le are consumul de droguri, indiferent de ce formă au acestea și sper să facă în continuare același lucru, cu la fel de multă responsabilitate.

Toate acestea, coroborate cu programele de prevenție aplicate în școli, materialele informative difuzate de diverse instituții, discuțiile purtate într-un mediu familiar, care ar putea duce la scăderea celor care încep să consume substanțe halucinogene în mod recreativ ar avea în mod cert ca rezultat dispariția unei piețe de desfacere a acestor substanțe distructive și implicit a celor care le oferă.

Implicarea tuturor este esențială pentru a stopa acest flagel social pe care îl reprezintă consumul de droguri.

Ionela Viorela Dobrică, deputat
Circumscripția electorală numărul 10, Buzău