Polițiștii buzoieni au strâns 17.000 de lei din amenzi date căruțașilor și bicicliștilor

Acțiune în forță a polițiștilor din Buzău cu rolul de a reduce numărul tragediilor pe drumurile din județ. Peste 35 de bicicliști și căruțași au fost amendați, joi, de polițiștii care au împânzit toate șoselele din Buzău.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, poliţiilor municipale şi orăşeneşti, dar şi din cadrul secţiilor de poliţie rurală au acționat pe raza întregului judeţ pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, vizaţi fiind de această dată, căruţaşii şi bicicliştii.

În cadrul activităților desfăşurate polițiștii au aplicat 69 de sancțiuni contravenționale, din care 16 bicicliştilor şi 22 căruţaşilor.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la peste 17.000 de lei. Totodată, poliţiştii le-au oferit acestora sfaturi utile privind măsurile de siguranţă ce trebuie să le ia, pentru a nu fi implicaţi în accidente rutiere.

Ce trebuie să știe căruțașii:

Căruțașilor le este interzis să conducă altelajele dacă au consumat alcool.
Căruțașilor le este interzis sa conduca atelajele pe drumurile naționale, in municipii si pe drumurile unde sunt instalate indicatoare de interzicere a accesului.
La deplasarea pe drumurile publice căruțașii sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranţa deplasării;
Cărutele trebuie conduse pe acostament, sau in lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Patrunderea acestor vehicule si circulatia lor pe drumurile nationale si in municipii este strict interzisă.
De la lăsarea serii și până în zorii zilei, ori când vizibilitatea este redusă, căruțașul trebuie să poarte obligatoriu vestă reflectorizantă, iar căruța să aibă o lumină albă sau galbena in partea din față, iar în partea din spate o lumină de culoare roşie.
Căruțașilor le este interzis să transporte în vehicule persoane care stau în picioare.
Căruțașii sunt obligați să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic, să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public si să nu părăsească vehiculul sau animalele ori să doarmă în timpul mersului;
Dacă transportă obiecte care depăşesc în lungime sau în lăţime vehiculul, căruța trebuie semnalizată ziua cu un steguleţ de culoare roşie, iar noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încărcăturii.
Animalele care însoțesc atelajele trebuie legate de latura din dreapta a vehiculului sau de partea din spate a acestuia, cât mai aproape de partea dreaptă, iar legătura nu trebuie să fie mai mare de 1,5 m;
Pe timpul opririi sau staţionării pe acostament ori în afara părţii carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă;
Proprietarii de căruțe au obligația să le inregistreze la Primăria de domiciliu, să aibă aplicate pe fundătoare si pe o laterală placuțele tip cu numărul de înregistrare și să aibă asupra lor actul de identitate si certificatul de înregistrare.

În atenția bicicliștilor:

Bicicliștilor le este interzis să conducă bicicletele dacă au consumat alcool.
La deplasarea pe drumurile publice bicicliștii sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă alte vehicule.
Bicicletele trebuie conduse pe partea carosabila pe un singur rând, iar dacă există un acostament practicabil sau o poteca bicicletele trebuie conduse pe acestea.
Bicicliștii sunt obligați să poarte vestă de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Este interzis bicicliștilor:

să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se află pe bicicletă;
să circule pe trotuare, dacă nu sunt amenjate piste de biciclete
să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon si ambele picioare pe pedale ori fără a menţine contactul roţilor cu solul.
să se țină de un vehicul în mers ori să fie împins/tras de o persoană dintr-un vehicul aflat în mers.
să transporte o altă persoană, cu excepția copilului de până la 7 ani.
să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează circulaţia;
să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;
să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;
să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare si de directie eficace, să fie echipată în faţă cu lumina albă sau galbenă, iar în spate cu lumină roşie, iar pe spiţele roţilor cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, de culoare portocalie.