Ploi diluviene în zona de munte a județului Buzău. Trecerile provizorii peste râul Bălăneasa, impracticabile în urma viiturilor

#image_title

A fost Cod Roșu de fenomene meteo periculoase în zona de munte a județului Buzău, în mai multe comune fiind semnalate probleme din cauza ploilor abundente căzute într-un timp foarte scurt. Pe raza comunei Brăești, traficul pe DJ 203L a fost întrerupt, după ce trecerile prin râul Bălăneasa, amenajate ca variante provizorii pe perioada reconstruirii podurilor, au devenit impracticabile în urma viiturilor.

„Pe DJ 203L au fost două poduri afectate și nu se mai circulă deloc (la intrare în Bozioru și la intrare în Brăești), însă nu e nicio localizate total izolată, întrucât sunt rute ocolitoare. De la Brăești se poate ieși pe Lopatari și Odăile, iar din Bozioru se poate ieși pe Colți”, a transmis Biroul de presă al Prefecturii.

 

Din cauza precipitațiilor care au depăși 50 de litri pe metrul pătrat într-un timp foarte scurt, au fost înregistrate probleme și pe drumurile din Bozioru. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare imediată Cod Roșu pentru patru comune și orașe din nordul județului Buzău.

La Nehoiu, Pătârlagele, Chiojdu și Cătina au fost înregistrate, pentru intervalul 11.45-12.45, averse torețiale de peste 35 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În această zonă s-au acumulat din precipitații, 30-40 litri pe metrul pătrat.

În urma ploilor abundente din județ, la acest moment se acționează pentru evacuarea apei din mai multe gospodării inundate, curți și beciuri, de pe raza comunei Cislău. În total, au fost inundate 11 curți, nouă beciuri și două locuințe.

La Băești-Scărișoara, pompierii buzoieni au fost solicitați să intervină pentru evacuarea apei din șase curți, tot atâtea beciuri și două locuințe care au fost inundate după scurgerea apei pluviale de pe versanți. Pe strada Scărișorii, apa a pătruns în trei curți si trei beciuri, iar pe DN 10, în Cislău, două curți au fost inundate.