Primăria Gălbinași va avea în câteva luni un serviciu public modern de management al dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermelor mici, în urma atragerii unei investiții de peste 2 milioane de lei. Finantarea proiectului este asigurată de Guvernul Romaniei, dintr-un imprumut de la BERD, prin proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Contribuția primăriei Gălbinași este modică, de doar 126.907,98 lei cu TVA. Banii asigură plata studiului de fezabilitate si, a proiectului tehnic pentru construcția platformei, perioada de execuţie a lucrării fiind de 4 luni, iar cea de monitorizare a activităţii de 10 ani.
“Suprafața platformei va fi de 990 mp iar capacitatea de stocare admisă va atinge un maxim de aproape 3 mii de mc/an de gunoi de grajd. Pe lângă platforma propriu-zisă, vom beneficia și de un set de utilaje destinat colectării și manevrării gunoiului de grajd. Deja am primit un tractor cu remorcă şi urmează să ne vină și buldoexcavatorul.” s declarat edilul comunei Gălbinași, Dragomir Dumitru.
Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de către APIA şi AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare.
Acest lucru îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale. În plus, există şi avantajul de a beneficia de un îngrăşământ organic de bună calitate în agricultură.
Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit potrivit Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, drept cea mai eficientă soluţie pentru combaterea poluării cu nitraţi a pânzei freatice, având în vedere specificul României.
Nitrații generați de dejecțiile animaliere sunt considerați o sursă majoră de poluare a apelor de suprafață și a celor subterane, cu efecte dramatice asupra sănătății populației .