Peste 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii la Vadu Pașii: gaze, asfalt, canalizare și o nouă alimentare cu apă, în toate satele

Comuna Vadu Pașii este pe cale să facă un alt pas uriaș în domeniul infrastructurii, la scurt timp după deschiderea noului pod peste râul Buzău.

Autoritățile locale se pregătesc de o dezvoltare accelerată prin atragerea unor investiții, care vor depăși 40 de miloane de euro, în următorii doi ani.

Cele patru proiecte depuse recent de specialiștii din primăria Vadu Pașii, vor atrage finanțări masive din fonduri europene, pentru alimentarea cu apă și gaze, introducerea canalizării și demararea asfaltării pe toate drumurile comunale.

Însă proiectul de implementare a infrastructurii de gaze naturale, în valoare de peste 10 milioane de euro, este cel mai avansat la acest moment, el fiind depus încă de la finalul anului trecut.

După ce la evaluare a obținut punctaj maxim, cererea de finantare a intrat în linie dreaptă, fiind propulsată de evaluatori, în ultima etapă de verificare, cea din punct de vedere tehnic.

Așteptările sunt foarte mari, proiectul fiind dat de specialiști, ca și eligibil la finanțare, întrucât localitatea Vadu Pașii este singura care a semnat deja un memorandum cu societatea de stat Transgaz, pentru conexiunea la magistrala de transport.

Dacă va fi avizată, se estimează că aducțiunea cu gaze va deservi peste 5000 de abonați din toate satele.

Modernizarea localității Vadu Pașii, va fi amplificată și după implememtarea celorlalte trei proiecte de infrastructură, care au fost depuse spre finanțare, prin PNRR, Anghel Saligny.

Cele trei proiecte însumate depășesc 30 de milioane de euro, fiind depuse chiar săptămănna trecută.

Prima investiție pentru care s-a cerut finanțare prin Planul National de Reconstrucție și Reziliență, vizează atragerea a peste 43 de milioane de lei, pentru asfaltarea tuturor drumurilor din satul Vaďu Pașii.

Proiectul prevede asfaltarea și modernizarea a peste 8,6 km de drumuri comunale, amenajarea de trotuare, parcări de reședință și realizarea unui sistem de sanțuri pentru scurgerea apei pluviale.

Prin cel de-al doilea proiect în valoare de 39, 2 milioane de lei, depus tot in cadrul Programului Național -Anghel Saligny, autoritățile locale urmăresc asfaltarea a 20 de km de drumuri sătești, din toate localitățile ce aparțin de UAT Vadu Pașii.

O a treia componentă foarte importantă, vizează introducerea canalizării, în toate satele care țin de localitatea Vadu Pașii.

Potrivit cererii de finanțare, rețeaua de canalizare, va avea o lungime de peste 50 de kilometri, cu o valoare totală ce va depăși suma de 68,2 milioane de lei.

Astfel canalizarea va fi introdusă în satele Gura Câlnăului, Focșenei, Băjani, Scurtești, Stăncești și jumătate din satul Vadu Pașii.

„Noul pod ne face deja mult mai atractivi și mai vizibili pe piața investițiilor, dat fiind faptul că suntem și foarte aproape de municipiul Buzău. Deocamdată investitorii găsesc la noi, terenuri ieftine iar infrastructura care se află în plin proces de modernizare va aduce în curând și alte beneficii. Depunem astfel de proiecte, de branșare la gaze, asfaltare și canalizare tocmai pentru a oferi condiții decente pentru toți locuitorii comunei. Totodată vrem să atragem noi investitori, care să ne creeze noi locuri de muncă dar și noi oportunități pentru a crește nivelul de trai din localitate” ne-a declarat edilul comunei Vadu Pașii, Gheorghe Firon.

Comuna Vadu Pașii beneficiază și de o altă investiție aflată în plină derulare. Este vorba de reabilitarea drumului județean, DJ 203 K, care în prezent este modernizat cu fonduri europene de Consiliul Județean Buzău.