Pesta porcină africană, confirmată la a doua gospodărie din Balta Albă

Laboratorul IDSA București a confirmat astăzi prezența virusului PPA la un porc dintr-o gospodărie situată în apropierea primului focar apărut la jumătatea acestei luni în satul Amara, comuna Balta Albă. Proprietarul animalului bolnav a sesizat vineri situația veterinarului din localitate, iar acesta a solicitat deplasarea unei echipe DSVSA Buzău.

Dată fiind apropierea de primul focar, distanță de numai patru case, s-a decis sacrificarea preventivă a animalului, trimiterea de probe biologice pentru analize și evaluarea în vederea acordării despăgubirii.

Tot vineri, s-a efectuat dezinfecția temeinică a gospodăriei și a zonei învecinate. Se mențin măsurile dispuse anterior, respectiv filtre dezinfectoare, restricții privind transportul animalelor, zonele de protecție și supraveghere anunțate.

Cetățenii din zonă au fost informați despre situație și li s-a cerut să sesizeze imediat autoritățile în cazul apariției altor îmbolnăviri la suine, pentru luarea măsurilor de limitare a răspândirii PPA și acordarea de despăgubiri în eventualitatea sacrificării animalelor.

Luni, după Colegiul Prefectural, va avea loc și o ședință extraordinară a CLCB Buzău.