Pericol de șosele din cauza șmecherilor cu mașini puternice din zona Râmnicu Sărat. Un parlamentar buzoian reacționează

Au fost patru accidente rutiere produse în mai puțin de două săptămâni de teribiliști din comunitățile de romi din zona Râmnicu Sărat, în urma cărora au fost răniți oameni nevinovați. Seria nenorocirilor a fost deschisă pe 28 noiembrie atunci când un tânăr din Râmnicelu a provocat un accident cu șase răniți, după ce cu câteva zile înainte fusese prins de polițiști cu 218 km/h pe DN2 E85. Intuind cauzele acestor accidente, un parlamentar va lucra la înăsprirea condițiilor de obținere a permisului auto.

Pe 28 noiembrie, un tânăr de 19 ani din localitatea buzoiană Râmnicelu a provocat un grav accident de circulație pe DN 1B, în localitatea Dealul Viei. Se afla la volanul unei dube și conducea spre Buzău. La un moment dat acesta a lovit un Cielo care vira stânga spre Dealul Viei. Polițiștii au concluzionat atunci că accidentul s-a produs pe fondul vitezei excesive și al imprudenței la volan. Șase persoane au fost rănite.

Șoferul, de etnie romă, avea permisul reținut de câteva zile, pentru că fusese prins conducând, culmea, cu 218 km/h, pe DN2 E85, în afara localității Racovițeni. Chiar în ziua accidentului, tânărul fusese amendat pentru că circula cu 106 km/h în localitate.
A urmat pe 4 decembrie un accident rutier soldat cu două victime, produs pe DN 22 în afara localităţii Râmnicelu. Un autoturism BMW în care se aflau doi tineri s-a lovit de un copac de pe marginea şoselei apoi a ricoşat în altul. În urma impactului, elemente de caroserie au fost împrăştiate pe şosea iar motorul maşinii s-a desprins şi a fost aruncat la câţiva metri distanţă de locul accidentului.

Deşi coliziunea a fost extrem de puternică, ocupanţii autoturismului, şoferul de 24 de ani şi un pasager de 22 de ani, ambii din comunitatea de romi din Râmnicelu, au scăpat doar cu câteva leziuni uşoare, fiind scoşi conştienţi din maşină şi transportaţi la spital cu ambulanţa. Cei doi se îndreptau cu viteză foarte mare spre Boldu când, cel mai probabil, şoferul a pierdut controlul direcţiei. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind zero.

Zilele trecute, un șmecher cu cu mașină puternică a accidentat un bătrân de 71 ani de ani care se plimba pe trotuar. Evenimentul s-a produs în centrul municipiului Râmnicu Sărat. Accident stupid s-a produs în vecinătatea pieţei centrale, protagonist fiind un şofer de 33 de ani, de etnie romă, proprietarul unui Porsche Panamera. Acesta, din grabă ori neatenţie, la plecarea de pe loc, în loc să dea cu spatele pentru a ieşi din parcare, a pornit în faţă, cu viteză.

Bolidul a urcat pe trotuar iar ghinionul a făcut ca prin faţă să-i treacă în acel moment un bătrân care tocmai îşi făcuse cumpărăturile în piaţă. Victima, care a fost luată pe capota maşinii, a suferit răni destul de severe, fiind preluată de o ambulanţă şi transportată la spital.

Seria neagră a accidentelor produse de șoferi inconștienți a continuat în acest weekend cu isprava unui tânăr, tot din Râmnicelu, care după ce a rănit un pieton și a avariat o altă mașină, a părăsit locul accidentului.

Din primele verificări efectuate de poliţiştii rutieri la faţa locului a rezultat faptul că un tânăr în vârstă de 26 ani, din Râmnicelu, în timp ce se deplasa cu un autoturism din direcţia Brăila către Râmnicu Sărat, cel mai probabil pe fondul vitezei excesive, pe raza aceleeaşi localităţi a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a acroşat un pieton şi un alt autoturism, ce erau în afara părţii carosabile, ulterior răsturnându-se în sanţul marginal.

În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a pietonului, un bărbat în vârstă de 32 ani, din Râmnicelu, care a fost transportat la spital. Poliţiştii au efectuat activităţi specifice pentru identificarea şi depistarea conducătorului autoturismului, acesta nefiind identificat la locul producerii evenimentului.

Faţă de acesta poliţiştii au dispus măsura reţinerii pentru 60 de zile sub aspectul comiterii infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă” şi „părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea Poliţiei”, urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentat magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă.

În ultimele zile, deputatul de Buzău, Sebastian Radu, a început să primească pe adresa de email mesaje de susținere a unei posibile inițiative legate de necesitatea înăspririi condițiilor de obținere a permisului auto. Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni TV că, examenul pentru obținerea permisului de conducere la categoria B ar trebui să fie mai riguros, iar numărul de ore de conducere efectuate în timpul urmării cursurilor unei școli de șoferi să crească în mod corelat cu nevoile cursanților.

„Am primit mesaje, prin intermediul a mai multor căi de comunicare, de la cetățeni care povestesc ce li se întâmplă în trafic. (…)Poate este nevoie să petreacă mai mult timp la volan sub supravegherea unui instructor. Poate acea zicală legată de repetiție care este mama învățăturii este aici mai aplicabilă decât în multe alte situații. Ar trebui ca aspiranții la obținerea unui permis auto să fie evaluați de intructor și eventual să se autoevalueze cu un spirit mult mai critic decât acum. Să realizeze toată lumea că a pătrunde nepregătit psihic, aici vorbim despre cunoștințe și reflexe, în rândul șoferilor este egal cu expunerea tuturor la un pericol public enorm”, a declarat Sebastian Radu.

După obținerea permisului auto, o parte dintre șoferi par să uite tot ce au învățat în școală și își creează propriile reguli de circulație, crede parlamentarul se gândește la o inițiativă menită să înăsprească legislația privind obținerea permisului auto. Unul dintre punctele vizate ar putea fi ridicarea nivelului de studii școlare de la care se poate obține permisul.