Percheziții la afaceriști din Buzău bănuiți că fac trafic cu fosfură de aluminiu, substanță foarte toxică

O amplă anchetă ce urmărește sursa plasării pe piață a fosfurii de aluminiu, substanța extrem de toxică care i-a ucis pe cei doi copii din Iași, zilele trecute, și alte trei persoane, cu un an în urmă, la Timișoara, vizează și afaceriști din Buzău.

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, cu sprijinul polițiștilor specializați în domeniul CBRN (chimic,biologic, radiologic şi nuclear) din cadrul SIAS, pun în executare un număr de 10 mandate de percheziție, pe raza municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat și localităților învecinate.

Sunt efectuate perchiziții la sediile și punctele de lucru ale agenților economici, cât și la domiciiile administratorilor. Activitățile sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunii de trafic de substanțe periculoase, respectiv fosfura de aluminiu.

Fosfura de aluminiu (AIP) eliberează gaz de fosfură atunci când intră în contact cu umiditatea sau cu acidul clorhidric din stomac, fiind extrem de toxică şi mortală, totodată, atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

Substanţa, în sine, afectează inima, plămânii, ficatul, rinichii, ducând la tulburări de ritm cardiac, acidoză şi edem pulmonar, afectând practic toate organele.

De asemenea, intoxicaţia cu fosfat de aluminiu are o mortalitate extrem de ridicată între 30 şi 100%, această substanță fiind destinată combaterii rozătoarelor şi dăunătorilor cerealelor depozitate.

Această substanţă a fost responsabilă zilele trecute pentru intoxicarea a doi copii din Iași. Minorii din Coarnele Caprei, județul Iași, s-au stins din viaţă în cursul zilei de sâmbătă, 22 august, presupunerea iniţială fiind că decesul a survenit după ce au mâncat cu o zi înainte struguri din curtea familiei stropiți cu pesticide, ipoteza fiind susținută de spusele mamei micuților.