Patrimoniul cultural național, îmbogățit cu două monede romane extrem de rare. Lucian Romașcanu:”Am avut bucuria unui moment istoric”

Ministerul Culturii a făcut  două achiziții numismatice de o valoare excepțională pentru patrimoniul istoric național, prin exercitarea dreptului de preempțiune prevăzut de lege. Astfel patrimoniul cultural național s-a îmbogățit cu două monede romane de aur, unice în colecțiile publice din România: moneda Aureus Hadrianus și moneda Solidus Gratianus.

Ministrul Culturii s-a arătat extrem de satisfăcut de aceste achiziții precizând că monedele vor fi păstrate așa cum se cuvine, urmând să fie expuse spre bucuria iubitorilor de istorie românească.

Într-o postare pe social media, Lucian Romașcanu a lăudat echipa de negociere dar și sociatatea S.C. Claudius Gold Coins S.R.L., care pune frecvent în circulație obiecte de mare valoare ale istoriei și culturii românești.

„Astăzi, 18.02.2022, am avut bucuria unui moment istoric pentru Ministerul Culturii: am semnat contractul de achiziție pentru două monede de valoare excepțională pentru patrimoniul istoric național.

Este prima oară, din ce știm, când după 1990 statul român, prin Ministerul Culturii, face o astfel de achiziție! Este o nouă premieră, după achiziționarea în acest an a manuscriselor Eliade și Cioran și după achiziționarea în 2017 a vilei Florica a Brătienilor. Sunt extrem de fericit și de mândru că aceste premiere au avut loc în timpul mandatelor mele.

Astăzi am adus în patrimoniul național moneda Aureus Hadrianus 117-138, unică în colecțiile publice din România, și moneda Solidus Gratianus aug. 367- nov. 375, din care mai există doar încă una, ambele clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural național.

Felicitări echipei de negociere a MC, felicitări S.C. Claudius Gold Coins S.R.L., care face un lucru excepțional identificând și punând în circulație obiecte de valoare ale istoriei și culturii noastre!

Monedele Aureus Hadrianus 117-138 și Solidus Gratianus aug. 367- nov. 375 vor fi date în administrarea Muzeului Național de Istorie a României din București unde vor fi păstrate așa cum se cuvine și vor fi expuse spre bucuria iubitorilor de istorie românească”, a precizat pe social media ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Urmărește-ne pe Google News