Parteneriat între Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Compania de Apă Buzău pentru valorificarea potențialului uriaș al Barajului de la Siriu

Compania de Apă Buzău în parteneriat cu Consiliul Județean și Instituția Prefectului ar putea resuscita un proiect planificat în anul 2008, pentru alimentarea cu apă a circa 80 % dintre localitățile județului Buzău. Realizarea acestui obiectiv ambițios ar putea asigura alimentarea cu apă pentru 300.000 de locuitori.

Discuții pe această temă au avut loc zilele trecute, în localitatea Siriu, unde a fost prezentată una dintre cele mai importante stații de tratare a apei din județul Buzău.

La evenimentul organizat de către Compania de Apă Buzău au fost invitați reprezentanții  Instituției Prefectului, Consiliului Județean, dar și edilii comunei Siriu și orașului Nehoiu.

În cadrul dezbaterilor au fost prezentate activitățile Stației de Tratare Apă Potabilă de la Siriu și procesele tehnologice de tratare a apei brute ce provine din lacul de acumulare Siriu.

Stația de Tratare Apă Potabilă de la Siriu a fost modernizată în 2015 în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, valoarea totală a investiției de modernizare fiind de peste 13 milioane de lei.

Apa tratată în stație provine direct din lacul de acumulare de la Siriu, situat la câteva zeci de metri distanță. Stația deține un rezervor de 500 m3 de apă, asigurând alimentarea localităților Siriu și Nehoiu.

Tot în cadrul discuțiilor s-a cerut crearea unei parteneriat între Consiliul Județean- Prefectură-Compania de Apă S.A. Buzău în vederea exploatării resursei de apă din Barajul Siriu, potrivit unui proiectul realizat în anul 2008, care prevedea alimentarea cu apă a circa 80 % dintre localitățile județului Buzău.

În anul 2008, proiectul prin care apa potabilă din barajul Siriu asigura alimentarea prin stația de tratare a apei Siriu era destinat pentru circa 300.000 de locuitori.

În 2023, Compania de Apă S.A. Buzău va aloca fondurile necesare actualizării proiectului realizat în 2008. “Dacă acest proiect din 2008 ar fi fost finalizat, prețul metrului cub de apă potabilă plătit de consumatorii județului Buzău ar fi fost în present de sub 3 lei/metru cub. Însă cel mai important lucru este că apa potabilă din barajul Siriu reprezintă unica alternativă pentru județul Buzău în cazul în care se va adeveri ceea ce anunță Organizația Modială a Sănătîții, că noua pandemie a lumii va fi criza apei potabile.” a declarat directorul general al Companiei de Apă S.A. Buzău, ing. Simona Săvulescu.

Urmărește-ne pe Google News