Oraşul în care scuipatul pe jos este sancţionat cu 1.000 de lei

Cine scuipă pe stradă, pune rufele la uscat în balcoane care nu sunt închise, scutură covoare, aruncă hârtii pe stradă sau scrie pe faţada blocurilor riscă să fie sancţionat cu amenzi usturătoare în orașul Buzău. Sunt câteva dintre punctele unui regulament pus deja în dezbatere publică şi programat a fi supus aprobării la următoarea şedinţă de Consiliu Local.

Buzăul va avea propriul cod al bunelor maniere. Un regulament privind măsurile edilitar-gospodăreşti, aflat deja în dezbatere publică, impune numeroase interdicţii cetăţenilor menite să îndrepte comportamentul public.

De exemplu, aruncarea sau abandonarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, orice alte deşeuri pe domeniul public se va sancţiona contravenţional cu avertisment sau amenda cuprinsă între 500 – 1.000 lei. Aceeaşi pedeapsă o poate primi şi cel surprins că scuipă pe străzi, trotuare, în parcuri, spaţii verzi, zone de agrement, staţii ale mijloacelor de transport local şi de taxi.

Regulamentul privind măsuri edilitar-gospodăreşti, administrarea fondului locativ public şi privat şi alte măsuri pentru asigurarea ordinii şi curăţeniei în municipiul Buzău a fost postat pe site-ul Primăriei şi urmează să fie supus votului Consiliului Local, în octombrie.

În cazul în care va fi aprobat de aleşii municipali în şedinţa ordinară din luna octombrie, actul normativ va institui amenzi serioase pentru cei care afectează domeniul public al municipiului Buzău. Potrivit primăriei, regulamentul a fost făcut pentru ”instaurarea unui climat de bună convieţuire în municipiu”.
Oamenii vor fi obligaţi, de exemplu, să nu mai scuture covoare sau să nu întindă rufele, la uscat, în balcoanele deschise sau în afara lor.

“Să nu amplaseze bătătoare de covoare în jurul imobilelor de locuit, să nu scuture covoare, să nu usuce rufe pe împrejmuire şi pe echipamentele amplasate în spaţiile de joacă (…) să nu întindă rufele spălate la uscat în balcoane deschise, pe suport în afara balcoanelor sau în jurul imobilelor de locuit”, prevede regulamentul.

Locuitorii sunt obligaţi, de asemenea, să asigure periodic curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor degradate.

Va fi interzis, de asemenea, scrisul sau desenatul pe faţadele clădirilor sau statuilor. ”Să nu murdărească prin scriere sau desenare faţadele blocurilor, clădirile, gardurile, monumentele şi statuile de pe raza municipiului Buzău. Să ia măsuri de îndepărtare imediată a înscrisurilor cu caracter şovin sau obscen, a lozincilor de orice fel, a însemnelor cu caracter şovin şi fascist şi altele”, mai scrie în documentul citat.

Cine nu respectă aceste reguli, riscă avertisment sau amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei. Între 500 – 1.000 lei este amenda primită în cazul în care persoanele scuipă pe domeniul public sau aruncă hârtii.

În ceea ce-i priveşte pe agenţii economici, aceştia vor fi obligaţi, printre altele, să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea, să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, să îndepărteze buruienile, etc.