O mie de militari NATO, parașutați deasupra bazei aeriene de la Boboc

O mie de militari din mai multe țări au fost parașutați și au efectuat misiuni de luptă potrivit unui scenariu fictiv, la Baza Aeriană Boboc din județul Buzău. Aplicația face parte din exercițiul multinațional „Swift Response 21/Defender Europe 21”. 

Desantul aerian a fost executat de militari americani, polonezi, olandezi, germani și români.

Potrivit scenariului, după ce aerodromul Boboc a fost cucerit de trupele inamice, forțele aliate răspund cu un raid aerian executat de aeronave F16.

Urmează desantul trupelor terestre: o mie de militari sunt parașutați de la o înălțime de 500 de metri din aeronave C130 Hercules și Spartan.

”În actualul context de securitatre, consolidarea cooperării nord atlantice este tot mai necesară și justificată. Parteneriatul strategic cu Statele Unite și angajamentul forțelor americane pentru consolidarea securității în zona Marii Negre rămân pilonii principali ai apărării și securității României”. a declarat Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

Exercițiul de la Boboc este componenta a programului Swift Response, planificat și organizat de divizia 82 aeropurtate a SUA.

Executarea manevrelor sincronizate și rapide asa cum sunt cele din exercițiul de la Boboc au menirea de a pregăti un răspuns comun pe timp de criza. Brigada 6 aeropurtate a Poloniei a condus exercițiul din Buzău

Exercițiul de parasutare a continuat și pe timpul noptii. Face parte din programul de antrenament al Alianței denumit ”Defender Europe 21”.

Timp de două luni, aproape 30 de mii de militari din 26 de tari se vor antrena simultan în 30 de poligoane din Europa.