O bibliotecară din Buzău va primi 46 de lei în loc de 440, ca urmare a noii Legi a salarizării

Noua lege a salarizării generează pari pagube în veniturile angajaților din învățământ. Cei mai afectaţi sunt angajaţii cu un sfert şi cu jumătate de normă. Secretarul Școlii Brădeanu, din județul Buzău, refuză să semneze hârtiile pentru salarii, de teamă să nu fie nu fie dat în judecată când oamenii vor primi salarii diminuate şi de zece ori.

Marin Done este omul care repară tot ce se strică în şcoala din comuna Brădeanu. Lucrează de 18 ani aici și până anul trecut lua aproape 1.400 de lei net. „Acum am salariu 19 milioane şi bani în mâna luăm 1377. Luna asta dacă mai taie 300 din leafă, 1.077 dacă mai rămâne”, spune Marian Done.

Vestea diminuării salariului a picat ca un trăsnet și peste şi colega lui care, pe lângă faptul că face curăţenie în şcoală, lucrează şi ca fochist. „Luna trecută am luat 6 milioane şi 270 şi luna asta iau cu două milioane mai puţin. O să îi drămuiesc, renunţăm la mâncare, la facturi nu putem să renunţăm ca pe alea le plătim”, spune Maria Nan, îngrijitoare.

Constantin Dragomir, secretarul şcolii gimnaziale din Brădeanu, judeţul Buzău, a început să facă documentele pentru data de 14 februarie, când trebuie să le dea angajaţilor salariile. Când a văzut ce sume generează programul s-a speriat. El spune că zece angajaţi vor primi foarte puţini bani, iar cea mai gravă situaţie este cea a bibliotecarei.

„La ora actuală, cu mărire, are un rest de plată de 46 de lei, şi salariul dânsei a suportat mărirea de 25% şi are de luat 46 de lei. În luna decembrie a avut 440. E program care e dat de Ministerul Educaţiei Naţionale, e de 5, 6, 7 ani, e la nivel de toată ţara, pe baza lor se iau salariile”, spune Constantin Dragomir, secretar şcoala gimnazială Brădeanu.

Când și-a dat seama că, pe lângă îngrijitor şi femeia de serviciu, bibliotecara va rămâne doar cu 46 lei salariu, secretarul a decis să nu mai trimită documentele la inspectoratul şcolar.

„Șapte persoane au ieşit şi toate sunt cu minus, cu sume de 3-400 de lei fiecare persoană. Persoanele respective sunt cu jumătate de normă, întrucât asta este schema de personal a unităţii. Oamenii de serviciu au ajuns de la 700 la 450 de lei. Refuz să le trimit, ce pot să le spun oamenilor de au o jumătate de normă şi iau 700 de lei pe lună, iar acum ia 400 de lei şi el vine de la ora 5 aprinde focul, face curat în şcoală şi toate astea”, spune Constantin Dragomir, secretarulul şcolii Brădeanu. Sindicaliştii buzoieni spun că situaţia este gravă la nivelul întregii ţări.

Un sfert din personalul nedidactic din școli vor aduce bani de acasă în urma noii legi a salarizării. Sumele pe care personalul nedidactic le va returna sunt între 1 leu şi 40 de lei. „Din cei 267 angajați, după calculele noastre sunt 70 de salariaţi care sunt obligaţi să vină cu bani de acasă cu sume cuprinse între 1 şi aproximativ 40 de lei, în funcţie de nivelul salariului fiecăruia net. Și restul salariaţilor pierd între 200 şi 250 de lei la salariu net. Situația este foarte gravă. În acest moment, contabilităţile sunt bulversate”, spune Ion Dobre, lider SIP Buzău.

Potrivit sindicaliştilor, pierderile salariale vin în urma trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.