O baltă de lângă Vadu Pașii, la fel de populată cu lebede ca în timpul verii. Păsările au un comportament anormal, din cauza schimbărilor climatice

O baltă de lângă Buzău este, în aceste zile, la fel de populată cu lebede ca în timpul verii. Ar fi trebuit să migreze încă din toamnă spre sudul continentului, însă rămân pe lacurile din zonă şi înfruntă nopţi extrem de geroase, așa cum au fost în ultima perioadă.

Sunt mai bine de cinci ani de când lacul format la mică distanță de orașul Buzău, într-o groapă din care s-a extras balast, a devenit sălaș pentru sute de păsări sălbatice. Lebedele sunt cele mai numeroase și de la an la an se înmulțesc. Colonia de pe balta de la Vadu Pașii a ajuns să aibă peste o sută de lebede.

Aici găsesc insecte și plante subacvatice dar din când în când își iau zborul și poposesc pe heleșteele din orașul Buzău, aflat la circa cinci kilometri distanță, unde știu că primesc mâncare de la oameni.

„La podul acela unde se trece dintr-un bazin în altul, acolo stau, în zona aia, unde domină cărășelul. Acolo se hrănesc mai mult. Temperatura este de așa natură că le ajută să trăiască aici. Ele nu mai pleacă de ani de zile, nu doar de anul acesta. Ele s-au învățat aici. Automat și publicul le ajută mult cu mâncare”, ne spune un pescar aflat în parcul Tineretului.

Zeci de lebede se strâng pe lacul de agrement din Parcul Tineretului, spre admirația buzoienilor aflați la promenadă. Spectacolul naturii are loc chiar și în zilele geroase. Oamenii sunt de părere că vremea a luat-o razna, mai ales că în alți ani, în această perioadă, heleșteele erau înghețate bocnă.

„Sunt zile în care sunt stoluri. Ele s-au familiarizat aici, cu clima asta, la noi. Se simt protejate de oameni, pentru că oamenii le hrănesc. Când trec pe aici, pe alee, le dau ce au pe acasă, pâine, firimituri. Ele, normal, s-au obișnuit și nu mai pleacă”, este de părere un localnic aflat la plimbare pe malul heleșteului din Parcul Tineretului.

Specialiștii spun că acest comportament al lebedelor este de fapt unul anormal, fiind generat de schimbările climatice care au devenit mai evidente în ultimii ani. Ar trebui, deci, să ne obișnuim cu prezența lebedelor și iarna.

„Faptul ca sunt hrănite zilnic, că temperaturile sunt convenabile, că lacurile nu îngheață și faptul că activitatea agricolă le permite o sursă suplimentară și constantă de hrană și, în consecință, nici ele nu mai sunt lebede de iarnă, ci sunt multisezoniere”, a declarat Adrian Bâlbă, biolog.

Lebăda albă, cea care poate fi văzută pe lacurile din Buzău, este o pasăre acvatică migratoare, una dintre cele mai mari zburătoare. Toamna târziu, ea ar fi trebuit să migreze către ţările Mediteranei şi din Orientul Mijlociu. Își anulează, însă, drumul către sudul mai însorit al Europei, pentru că aici au găsit hrană dar şi temperaturi ridicate în aer şi apă.

Urmărește-ne pe Google News