Noi descoperiri arheologice, într-o movilă de pământ din satul Lipia

Specialiștii de la Muzeul Județean din Buzău au adunat informații prețioase în urma deescoperirilor recente de la situl deschis în acest an, în satul Lipia.  În urma săpăturilor, arheologii buzoieni au  decelat scheletele a doi oameni, din epoci diferite.

În 2018, arheologii buzoieni au început cercetarea unei movile de pământ, în apropierea localității Lipia, după ce scanările geomagnetice au arătat că zona a fost locuită pe o suprafață extinsă.

De atunci, au fost descoperite artefacte din perioada neolitică și o statuetă din cultura Gumelnița, întruchipând o femeie, precum și morminte din epoci diferite.

În urma săpăturilor din acest an, au fost scoase la suprafață rămășițele unor oameni care au trăit succesiv în același areal timp de cel puțin patru mii de ani.

„Am identificat zece morminte din diferite perioade istorice, unele din epoca bronzului și altele din perioada medievală. Aici, în 40 de metri pătrați dacă am găsit zece morminte este posibil ca toată această terasă să fie plină de astfel de morminte”, spune Daniel Garvăn, arheolog la Muzeul Județean Buzău.

Unul dintre schelete este din epoca medievală, iar cel de-al doilea pare să aibă în jur de patru mii de ani. Istoricii spun că n-au mai găsit până acum morminte din perioade atât de îndepărtate, în același loc.

Unul dintre schelete, cel care pare a fi din perioada medievală, a fost găsit la 30 de centimetri adâncime, iar cel din preistorie, la un metru și jumătate. Poziția chircită de înhumare a celui din urmă le-a oferit arheologilor un indiciu despre vechime. „Ar putea data pe undeva pe la 1.600 îHr, 1.700”, crede Alin Frînculeasa, cercetător Muzeul de Arheologie și Istorie Prahova.

Șantierul arheologic de la Lipia este foarte ofertant pentru cercetători pentru că, spune șeful lucrărilor, ar putea fi vorba despre mai multe așezări.

„Sunt semnale că aici locuirea a început la nivel de Neolitic, primele comunități umane ajunse în zonă la nivel Starcevo-Criș (n.r., cultura Starcevo-Criș) până în perioadă medievală, parcurgând Neoliticul, Epoca Bronzului, Epoca Fierului, Mileniul I, Cultura Sântana de Mureș, Dridu, până în secolul XVIII – XIX”, spune arheologul Daniel Garvăn.

Șantierul de la Lipia se înscrie în programul anual de cercetări sistematice al Muzeului Județean Buzău.

Urmărește-ne pe Google News