Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, la cea de-a șaptea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești organizată la Chișinău

Lucian Romașcanu a prezentat vineri pe rețelele de socializare, impresiile unei vizitei de lucru efectuate pe 14 și 15 septembrie la Chișinău.

Ministrul Culturii a participat la cea de-a șaptea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești organizată  în Republica Mildova. În cadrul deplasării, Romașcanu a avut mai multe întâlniri oficiale cu politicieni și oameni de cultură, pentru promovarea unor proiecte de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial.

“14 și 15.09.2022, două zile pline la Chișinău, una din capitalele țării numite Limba Română!

Prima zi a fost dedicată proiectelor de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial și, în special, includerii în decembrie, a cămășii cu altiță în patrimoniul universal UNESCO.

O ședință comună dimineață urmată de un minunat spectacol dedicat iei cu participarea a numeroși invitați de pe ambele maluri ale Prutului.

Ziua a început cu un interviu la TVR Moldova împreună cu Petru Hadârcă dedicat, în special Reuniunii Teatrelor Naționale Românești ce avea să debuteze a doua zi.

A doua zi a fost integral dedicată Reuniunii menționate, cu o conferință de presă la prânz și cu festivitatea de deschidere de seara. Au fost cuvinte de mare emoție adresate de Natalia Gavrilița PM, prim-ministrul Republicii Moldova, Sergiu Nistor, consilierul președintelui României, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Moldova, Liviu Jicman, președintele ICR, Dragoș Buhagiar, președintele UNITER. Am adresat și eu un cuvânt de suflet pentru cea de a șaptea ediție a Reuniunii.

A urmat premiera piesei Capcana după Mihail Bulgakov, o montare emoționantă a lui Petru Hadârcă.

M-am bucurat de prezența primarului Constantin Toma al Buzăului, cel care va porni în această toamnă Teatrul Municipal V. Maximilian împreună cu Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău.

Mult succes Culturii Române, unică, indiferent de granițele de moment!

PS La festivitatea de deschidere a avut loc și vernisajul expoziției de fotografie a lui Florin Ghioca – Theatre Photographer dedicată lui Ion Caramitru. Am avut bucuria să regăsesc în expoziție o fotografie a mea cu marele dispărut de la spectacolul de lansare a Anului Centenar din 01.12.2017. “ a mai spus Lucian Romașcanu într-o postare pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News