Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat că banca de gene va funcționa de anul viitor, în Buzău

Prezent la deschiderea târgului „Toamna buzoiană”, ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că anul viitor România va avea o bancă de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice, pentru a realiza culturi din sămânță proprie. Noua unitate va funcționa la Buzău, sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

„Este o preocupare a întregului guvern pentru acest obiectiv extrem de important în cercetarea țării, care, practic, își propune realizarea semințelor necesare pentru a realiza culturi din sămânță proprie”, a declarat Daea.

Ministrul agriculturii a spus că „a fost creat cadrul juridic pentru realizarea băncii de gene la Stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău”.

„Hotărârea de guvern a fost aprobată, am creat cadrul juridic ca să putem să le acordăm sume importante de la bugetul statului pentru teme de cercetare majore. Avem în vedere ca la Buzău, cu fonduri europene și cu contribuția guvernamentală, să realizăm banca de gene pentru legumicultură, pentru floricultură, pentru plante medicinale și aromatice”, a afirmat Daea.

Ministrul agriculturii susține că „sunt pași făcuți până acum, vor fi și alții, în așa fel încât anul viitor să ne găsească cu o structură funcțională și să dezvoltăm cercetarea în domeniu, astfel încât România să nu fie dependentă de semințele din import”.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a participat miercuri la deschiderea târgului ”Toamna buzoiană”, în cadrul căruia expun peste 100 de producători agricoli şi meşteşugari, ocazie cu care acesta a cumpărat peste 20 de produse tradiţionale şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să mânânce româneşte.

Ministrul Daea a spus că este „un bun cumpărător, căci dacă guşti, trebuie să cumperi, că aşa este obiceiul la noi”, el achiziţionând câteva zeci de produse tradiţionale româneşti, printre care cârnaţi de Pleşcoi, brânză de oi, porumb fiert, dulceaţă de dovleac, dulceaţă de ceapă, vişinată, un ţoi cu ţuică, ulei de lavandă, miere de albine, dar şi o pereche de opinci.