VIDEO Militarul buzoian Mădălin Stoica, căzut la datorie în Afganistan, a fost condus pe ultimul drum

Buzoianul de 41 de ani care şi-a pierdut viaţa în urma unui atentat cu o maşină capcană în timpul căruia alţi doi caramazi de armă au fost răniţi a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din municipiu. Familia, rude, prieteni, militari, dar şi buzoieni care nu l-au cunoscut însă au aflat drama militarului buzoian l-au condus pe ultimul drum.

Cortegiul funerar a pornit în jurul orei 10.00 de la capela Bisericii Sfântul Ştefan din Micro 3 şi s-a îndreptat spre cartierul Micro 5, unde a locuit militarul. De aici, cortegiul s-a deplasat către biserica militară Pogorârea Sfântului Duh, unde s-a oficiat slujba religioasă.

Sicriul cu trupul militarului a fost scos din biserică cu cântec de fanfară. A fost purtat pe umeri de la biserica garnizoanei către Cimitirul Eroilor, pe Bulevardul Unirii, locul de înhumare. Pentru a permite trecerea coretegiului a fost oprită circulația rutieră pe o porțiune de 300 de metri.

La cimitir, drapelul care a învelit sicriul eroului i-a fost înmânat familiei. Au fost trase mai multe salve de foc în memoria militarului care s-a jertfit pe front iar sunetul de trompetă a însoțit coborârea sicriului în mormânt. Rudelor distruse de durere le-a stat permanent alături o altă văduvă de militar. Este vorba despre soția sublocotenentului post-mortem Adrian Vizireanu, decedat în Afganistan pe 7 mai 2017.

La slujba de înhumare au participat reprezentanți ai MApN și ofițeri din conducerea Statului Major General. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, și șeful SMG, generalul Ionel Ciucă, au lipsit de la înmormântare. Ei se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

Sublocotententul post mortem Mădălin Stoica îşi va dormi somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Buzău, alături de ceilalți doi eroi căzuți la datorie anul trecut, tot în Afganistan.

Mădălin Stoica şi alţi colegi de ai săi se aflau săptămâna trecută în Afganistan într-un convoi de patru autovehicule când o maşină capcană a intrat în blindatul lor. În urma evenimentului, Mădălin dar şi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma, au fost răniţi.

Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Din păcate, rănile suferite de buzoian au fost mult prea grave astfel că el şi-a pierdut viaţa.

Caporalul Mădălin Stoica a fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent şi decorat cu ordinul Steaua Romîniei de către preşedintele Klaus Iohannis. Mădălin Stoica avea 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.