Milioane de euro pentru centre de colectare a lânii.Deputatul Dănuț Păle: combatem fenomenul de depopulare din zonele montane !

Deputații PSD de Buzău s-au raliat inițiativei naționale pentru sprijinul micilor producători din zona de munte. Ajutorul va fi orientat în primă fază către crescătorii de ovine, care abandonează anual peste 30.000 tone de lână din lipsa achizitorilor de la nivel național. Prin aceste scheme de ajutor, deputații speră să combată fenomenul de depopulare al localităților din zonele de munte.

Ajutorul constă în acordarea unui sprijin de 1 leu pe kilogramul de lână comercializată către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii. Aceasta este o primă măsură pentru spijijinul direct adus comunităților defavorizate din zona montană.

Valoarea totală a programului privind înfiinţarea centrelor de colectare va fi de 5 milioane de euro, bani alocaţi de la bugetul de stat pentru un număr de maxim 8 centre care vor fi deschise la nivel naţional.

Deputaţii au iniţiat déjà o iniţiativă legislativă în acest sens care a fost trimisă spre dezbatere şi adoptare Parlamentului în procedură de urgenţă. “Zona de munte trebuie să beneficieze de o politică distinctă care să conducă la reducerea dezechilibrelor între zonele  mai favorizate şi cele montane. În aceste condiţii este necesară implementarea programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii. Trebuie să creem infrastructura necesară pentru ca acest program să funcţioneze ireproşabil, pentru ca toată cantitatea de lână să fie achiziţionată în centre specializate. Prin astfel de proiecte încercăm să găsim oportunitati de afaceri în zonele montane pentru ca oamenii să nu mai părăsească localităţile. “ a declarat Deputatul PSD Dănuţ Păle.

Prin această practică se doreşte impiedicarea unei risipe de resurse extraordinare și de câștig pentru crescătorii de ovine din zonele montane dar și contracararea fenomenului de depopulare a localităților montane.

Un prim centru pentru preluarea lânii a fost dechis în județul Bistrița-Năsăud, iar până la finele anului vor mai fi deschise și altele, astfel încât în 2018 întreaga lână din România să fie valorificată.