Mii de familii din 11 comune ale județului Buzău nu au medic de familie

Pensionarea treptată a doctorilor aflați în activitate și lipsa de interes din partea celor medicilor tineri. Lipsa unui cabinet medical este resimțită mai ales în comunitățile rurale mici și îmbătrânite. Medicii de familie sunt plătiţi după numărul de pacienţi, astfel că aceștia aleg localităţi cu mai mulţi asigurați.

Criza medicilor de familie în mediul rural se adâncește odată cu trecerea anilor, pe fondul pensionării doctorilor aflați acum în activitate dar și a lipsei de interes a medicilor tineri.

Medicii de familie sunt plătiţi după numărul de pacienţi, astfel că aceștia aleg localităţi cu mai mulţi asigurați. Astfel, comunitățile mici și îmbătrânite sunt ocolite de medici, care nu pot activa în două comune diferite.

În județul Buzău, există în acest moment nu mai puțin de 11 comune care au cabinete medicale fără medici. Este vorba despre Bozioru, Buda, Cănești, Chiliile, Colți, Largu, Odăile, Racovițeni, Robeasca, Scutelnici și Valea Salciei.

Singura soluție pe care au găsit-o până acum autoritățile pentru ca mii de oameni să nu rămână fără asistență medicală primară a fost ca asistații să fie arondați altor medici din localitățile limitrofe.

În lipsa unui medic dedicat comunității, sătenii din cele 11 comune fără medic de familie își pun nădejdea, la nevoie, în farmaciile din sat. Acestea, însă, nu pot suplini serviciile specializate oferite de un medic primar.