Peste 300.000 de soldați români au pierit pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Aproape fiecare sătuc din România a dat eroi care s-au jertfit la Mărășești, Mărăști, Oituz sau în celelalte bătălii din prima conflagrație mondială. Unul dintre ei este Ion Posea, sergent în Regimentul 48 Infanterie din Buzău.
Nici 20 de ani nu avea când a plecat în cătănie, la Compania 11, Regimentul 48 Infanterie de la Buzău. Sergentul Ion Posea și camarazii săi au pornit la război în 1917, pe frontul din Moldova. Înaintea plecării din cazarmă, militarul din comuna Siriu le-a trimis părinților o fotografie pe spatele căreia a lăsat un mesaj parcă premonitoriu.
”Primiți această fotografie pe care s-o aveți suvenire, pentru că nu se știe dacă mai vin pe acasă și când v-o fi dor de mine și îți vrea ca să mă vedeți, să vă uitați la fotografie, căci eu sunt gata de a merge la război și sunt echipat complet pentru război și sunt plecat și vă spun, iubiți părinți, sărutări de mâini, căci așa am fost ursit, pentru că, atunci când mi-a plăcut să trăiesc, am plecat. Acum vă zic cu bine, iubiți părinți, și vă sărut pe întreaga familie. Al vostru Nicușor”, a scris sergentul Posea pe spatele fotografiei.
Rândurile scrise pe spatele fotografiei reflectau sentimentul care probabil îi domina pe toți ostașii atunci când așteptau să pornească în bătaia armelor inamice. A fost ultima fotografie a militarului buzoian înainte să piară la Mărășești.
”Fotografia a fost realizată pe 21 august 1916. Înainte de a pleca la război a trimis-o părinților. Știm de la sora lui, adică bunica noastră, că era foarte tânăr, nici căsătorit nu era. Nicio altă scrisoare nu a mai ajuns de la el, de la această dată, iar familia lui a aflat în toamna anului 1917 că a murit și a fost îngropat la Mărășești”, ne-a declarat Viorica Dumitrescu, nepoata eroului.
De Ziua Eroilor, pentru a cinsti memoria înaintașului lor, strănepoatele eroului au decis să împărtășească publicului ultimele gânduri ale sergentului Ion Posea adresate părinților înainte de a pleca pe front.
”Publicăm fotografia și aceste gânduri, în semn de omagiu adus sergentului Posea Ion, unchiul nostru, plecat de pe plaiurile Siriului și căzut la datorie în crâncena bătălie de la Mărășești din vara anului 1917, și tuturor eroilor neamului care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea pământului strămoșesc și pentru făurirea României Mari. Recunoștință eternă – pentru eroismul și puterea lor de sacrificiu!”, Strănepoatele, profesoare Viorica Dumitrescu și Minidora Briciu
Bătălia de la Mărășești din august 1917 a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației.
Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus, aflate în defensivă, trupelor germane care erau în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.