Măștile fashion nu ne protejează împotriva SARS-CoV-2, avertizează specialiștii Asociației Pro Consumatori

Asociația Pro Consumatori (APC) atrage atenția Ministerului Sănătății că în România se vând măști de protecție care induc în eroare consumatorii în privința protecției asigurate de aceste produse împotriva SARS-CoV-2.

Asociația solicită instituțiilor statului român cu atribuții pe zona supravegherii pieței să verifice măștile de protecție respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât și din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumați de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv.

”(…) nu există preocupare din partea instituțiilor statului român cu atribuții în domeniul materialelor sanitare pentru a asigura populației României măști conforme care să o protejeze împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Costurile legate de testarea parametrilor de conformitate a măștilor de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2 sunt insignifiante ca mărime pentru bugetul unei instituții ca Ministerul Sănătății, variind între 300 lei (determinarea rezistenței la stropire) și 650 lei (determinarea eficienței de filtrare bacteriană) pentru un tip de mască”, susține Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Acesta spune că România este în play-off-ul Uniunii Europene în privința importului de măști cu o valoare de 272 milioane de euro în primele șase luni de pandemie, ”însă până la această dată nu a transmis nici măcar o alertă pe platforma Safety Gate”.

”Având în vedere că Ministerul Sănătății nu dorește testarea măștilor de protecție folosite de români în această perioadă, nu ne rămâne decât să citim eticheta și să plecăm de la premisa că anumiți producători sunt de bună credință și nu ne pun viața și sănătatea în pericol prin punerea la vânzare de măști neconforme. Folosiți numai măști fabricate în România pe eticheta cărora există mențiunea referitoare la parametrul eficiență de filtrare bacteriană sau cea referitoare la faptul că protejează împotriva SARS-CoV-2, ambele mențiuni fiind însoțite de specificarea standardului agreat la nivelul Uniunii Europene, respectiv SR EN 149 sau SR EN 14683”, declară Costel Stanciu, președinte APC.

În ceea ce privește măștile de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2, APC recomandă consumatorilor să folosească în această perioadă numai măști faciale de uz medical, sau semi-măști filtrante împotriva particulelor. Măștile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 14683:2019.

Specialiștii Asociației Pro Consumatori atrag atenția că măștile fashion, purtate de unul din cinci români, nu oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor.

Oferă protecție doar împotriva inhalării prafului, polenului și stropirii cu picături mari de salivă, nu protejează împotriva COVID-19, nu sunt sterile, nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 14683:2019 și nu sunt echipamente individuale de protecție, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 149:2009.