Marcel Ciolacu, președinte al Comisiei speciale de cod administrativ

Deputatul social-democrat de Buzău Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, în prima ședință a acestei comisii. Vicepreședinte al comisiei este deputatul liberal Victor Paul Dobre, iar secretar ar urma să fie senatorul liberal-democrat Ionuț Sibinescu.

Comisia specială ar urma să preia proiectul de Cod administrativ inițiat de Partidul Social Democrat, care se află în procedură legislativă normală în Senat, la comisia de administrație. Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării, a declarat săptămâna trecută, că în noul Cod administrativ se va prevedea că prefectul și subprefectul vor fi asimilați cu secretarii de stat.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercurea trecută, constituirea Comisiei speciale comune pentru modificarea Codului administrativ, care s-a întrunit marţi în prima sa şedinţă, în cadrul căreia a fost votat regulamentul şi a fost stabilită componenţa nominală. Potrivit atribuţiilor sale, Comisia va avea ca obiective analiza cadrului normativ actual, elaborarea unor proiecte, precum şi centralizarea şi examinarea iniţiativelor legislative care vizează domeniu administrativ. Comisia are un termen de elaborare a Codului administrativ de șase luni, cu posibilitatea prelungirii activităţii, iar şedinţele sunt publice.

Din comisie mai fac parte senatorii PSD Radu Preda, Marian Pavel, Adrian Benea şi deputaţii Ion Călin, Marcel Ciolacu, Nicuşor Halici, Simona Bucura-Oprescu, în timp ce din partea PNL fac parte deputaţii Florin Roman, Victor Paul Dobre şi senatorul Cătălin Dumitru Toma. Totodată, USR este reprezentat de senatorul Florina Presadă, UDMR de senatorul Cseke Attila, iar ALDE de senatorul Ionuţ Sibinescu. PMP este reprezentat de deputatul Marius Paşcan, iar grupul minorităţilor de deputatul Daniel Vasile.

„Complexitatea transformărilor prin care a trecut România în ultimii 28 de ani a făcut ca modelul tradițional promovat în administrația publică să își atingă limitele și să sprijine tot mai puțin dezvoltarea societății. Astăzi, avem nevoie ca toată legislația referitoare la funcționarea administrației publice centrale și locale să fie simplificată masiv și reunită într-un singur Cod administrativ, un cod european care să stimuleze modernizarea țării în anii care vin și care sărăspundă nevoilor reale ale cetățenilor în relația cu statul. Având în vedere amploarea acestui demers, am decis la nivelul Coaliției de guvernare că cea mai bună variantă pentru o adoptare cât mai rapidă este să înființăm în Parlament o Comisie specială, care să se ocupe exclusiv de Codul administrativ. Le mulțumesc colegilor mei pentru că mi-au acordat încrederea să conduc această Comisie și îi asigur că vom lucra foarte aplicat în perioada următoare pentru ca acest proiect să se materializeze cât mai repede. În prima fază, Comisia specială va asculta toate instituțiile și asociațiile care au ceva de spus în domeniul administrației: asociații ale prefecților, primarilor și președinților de consilii județene. Îmi doresc ca lucrările, munca și eforturile depuse aici să se desfășoare în transparență deplină și cu participarea activă a tuturor factorilor interesați. De asemenea, mi-ar plăcea ca opoziția să vină cu propuneri concrete pentru că bunul mers al administrației publice trebuie să fie un obiectiv pentru toți, indiferent de culoarea politică”, a scris, pe pagina sa oficială de Facebook, deputatul social-democrat de Buzău Marcel Ciolacu.