Maladia teribilă care poate fi prevenită aproape sută la sută. Ce analize de rutină le recomandă femeilor un cunoscut medic buzoian

#image_title

Cancerul de col uterin este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape sută la sută, prin depistare precoce. Condiția, spune Doina Popescu, medic primar Anatomie-Patologică, este ca fiecare femeie care si-a început viața sexuală să ceară anual consult ginecologic.

Chiar dacă Programul Național de Screening pentru depistarea acestui tip de cancer nu mai este funcțional, medicii le recomandă femeilor să aibă grijă de sănătatea lor și să facă periodic analizele de rutină, inclusiv testul Babeș-Papanicolau.

Infecția cu HPV este unul dintre factorii de risc în apariția cancerului de col uterin, afectate fiind femeile de toate vârstele.

De peste două decenii, cancerul de col uterin a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Este a doua cauză de deces prin cancer la femei, în lume, iar în Europa, este a şasea cauză de deces.

România este a treia ţară din Europa în ceea ce privește rata mortalității în rândul femeilor din cauza cancerul de col uterin. Acest tip de cancer poate fi prevenit însă prin monitorizarea stării de sănătate: controale ginecologice regulate și prin efectuarea analizelor de rutină, inclusiv a testului Babeș-Papanicolau.

„Această analiză arată modificări la nivel celular, cu mult înainte de apariția cancerului, sunt modificări microscopice care, tratate la timp, pot să evite apariția unui cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este una sau poate chiar singura formă de cancer care nu ar trebui să apară, care ar putea fi evitată dacă, repet, fiecare femeie care si-a început viața sexuală ar merge anual la un consult ginecologic pentru recoltarea unei astfel de analize”, spune dr. Doina Popescu, medic primar Anatomie-Patologică.

Doina Popescu a fost și coordonator al Programului Național de Screening, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău. Timp de șapte ani, Ministerul Sănătății a derulat, la nivel național, Programul Național de Screening pentru depistarea acestui tip de cancer.

La nivelul județului Buzău, peste 5.000 de femei au fost investigate în cadrul acestui program iar în cazul a aproximativ 20 la sută dintre acestea, au fost depistate modificări la nivel celular.

Cancerul de col uterin se înregistrează, în cele mai multe cazuri, la femeile de peste 35 de ani, însă afectate sunt și femei mai tinere de această vârstă. Maladia poate fi însă prevenită și tratată din timp, cu ajutorul controalelor periodice și al testului Babeș-Papanicolau.

„Screeningul înseamnă depistarea modificărilor celulare care, în timp, pot duce la cancer sau depistarea cancerului de col uterin la femeile care nu au niciun fel de simptomatologie, nu le doare nimic, nu au nimic, tocmai de aceea este important screeningul, tocmai de aceea este importantă această analiză. Să ai sute de femei cu modificări care aparent sunt sănătoase este un semnal de alarmă”, precizează medicul buzoian.

Chiar dacă Programul Național de Screening nu mai este funcțional, femeile care doresc să li se recolteze testul Babes-Papaniolau pot merge oricând, în calitate de asigurat de sănătate și cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la cabinetele de specialitate.