Mai mulți proprietari de pensiuni și restaurante din Buzău declară război mâncărurilor de tip fast-food

Arma lor este un târg culinar de produse artizanale, plasat de organizatori în calea turiștilor care merg spre celebrii Vulcani Noroioși. Aici, pofticioșii trebuie să fie răbdători dacă își doresc să mănânce de exemplu o porție de fasole cu babic ori sărmăluțele din carne de capră. Conceptul slow-food promovează alimentația sănătoasă, locală și tradițională.
Producătorii locali participă la Târgul Artizanilor din Buzău cu ce au mai bun. Grătarele sunt încărcate cu bunătăți locale. Babicul buzoian, picant și cu o puternică aromă de ardei, este ingredientul vedetă la târgul dedicat mâncărurilor preparate lent.
Succes mare au și sarmalele în foi de varză murată, dar cu carne de capră, mândria unui restaurant de pe Valea Nișcovului. Durează peste cinci ore gătitul lor la ceaun, însă merită așteptarea.
Turiștii care vizitează standurile producătorilor locali de mâncăruri sunt răsfățați cu preparate reinterpretate de Chef Juranda (iuranda), un as al combinațiilor dintre bucătăria tradițională și tendințele moderne.
„Este o tartă cu brânză de capră și cu praz, aici am inventat ca un fel de plăcintă cu cartofi și ciuperci și cu brânză de capră, iar aici este una care înăuntru, să vă arăt, are un ragu de porc cu legume.” a precizat Juranda Kirschne , Chef la Conacul Grigorescu
Ideea organizării unui astfel de eveniment aparține unui bavarez stabilit de mai mulți ani în România. Mobilierul Târgului Artizanilor este construit ecologic, din materiale de construcție reciclate, și are ca scop promovarea zonei printre turiștii români și străini.
„Sunt unii care merg la Vulcanii Noroioși și după aceea se opresc, fac cumpărături, stau aici, au și muzică live. Este un tur cu socializare. Noi nu avem distribuitori, ci numai producători. Sunt oameni care produc ce mănâncă alții.” ne-a declarat Thorsten Kirschner, organizatorul evenimentului.
Evenimentul culinar a fost creat în 2023 iar anul acesta va avea ediții lunare. Este organizat de comunitatea Slow-Food din Buzău, în comuna Berca, pe traseul spre celebrii Vulcani Noroioși