Mai multe licee tehnologice din Buzău ar putea fi transformate în școli profesionale. Iată motivul

Intră la liceu cu medii mici și nu se mai sinchisesc să dea Bacalaureatul. Este cazul multor elevi de la licee cu profil tehnologic din județul Buzău pentru care examenul de absolvire reprezintă un obstacol greu de trecut. Autoritățile iau în calcul transformarea acestor licee, în viitorul apropiat, în școli profesionale.

Zeci de elevi din judetul Buzău care au intrat la liceu chiar şi cu medii de 2 sau 3 nu mai vor sa dea examenul maturității. Motivul: sistemul educaţional nu-i încurajează să-și continue studiile, ci doar să se califice pentru o anumită profesie. Acest lucru este recunoscut și de oficialii din învățâmânt.

În județul Buzău, două licee tehnologice se află în clasamentul rușinii în ceea ce privește prezența la Bacalaureat. Este vorba despre Liceul Tehnologic Pătârlagele și Liceul Tehnologic Lopătari, unde niciun absolvent de liceu nu a dorit sa dea examenul maturității, în vară sau în toamnă.

Autoritățile iau în calcul ca liceele cu astfel de rezultate să fie transformate, în viitorul apropiat, în școli profesionale. În ultimii 13 ani, în România, un milion de tineri nu au promovat examenul de maturitate. Mulți dintre ei au luat calea străinătății și nu și-au mai finalizat studiile.