Mădălin Stoica, militarul buzoian ucis în Afganistan, trebuia să plece în Irlanda ca asistent medical

Decesul caporalului Mădălin Stoica, ucis în Afganistan de o mașină capcană, a produs multă durere și revoltă printre rudele și foștii camarazi de la unitatea din Buzău la care era încadrat. Militarul lucra ca sanitar la Batalionul de Informații, de lângă Comandamentul Diviziei Getica, însă plecase în misiune cu o unitate din Focșani. ”Dumnezeu a luat la el un om atât bun, căruia nu-i găseai un cusur”, spune un fost cadru militar, prieten al familiei năpăstuite.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, vineri după-amiază, moartea caporalului Mădălin Stoica, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Vestea morții subofițerului buzoian s-a dus repede printre actualii și foștii colegi din unitatea de transmisiuni din Bariera Ploiești, unde Mădălin era încadrat ca sanitar. Dacă unii încearcă să își explice dinamica deflagrației, care deși doar i-a rănit ușor pe doi dintre militari i-a fost fatală lui Mădălin, alții se întreabă, retoric, de ce tocmai el.

”Pe Mădălin îl știu de peste 15 ani. Mi-a fost soldat, specializat ca asistent medical, apoi subaltern după angajarea sa în armată. Avea un bun simț ieșit din comun; era pâinea lui Dumnezeu. Nici acum nu îmi dau seama de ce Dumnezeu a luat la el un om atât bun, încât nici dacă voiai să-i găsești un cusur nu aveai ce să îi reproșezi. Avea pregătire de specialitate, în asistență medicală de urgență, la Făgăraș și în el aveam cea mai mare încredere când plecam la misiuni”, ne-a spus Viorel Pavel, militar trecut de doi ani în rezervă.

Acesta mărturisește că l-a sfătuit pe Mădălin să renunțe la misiunea în Afganistan, că ar mai fi timp să se retragă din motive medicale, însă el s-a încăpățânat să-și păstreze direcția. A fost plecat de lângă familie toată vara, având module de pregătire a misiunii externe la Focșani și la Cincu. În august, buzoianul a ajuns pe frontul din Afganistan sub comanda unui batalion din Focșani.

După numai o lună de zile de la dislocarea în baza de la Kandahar, caporalul Mădălin Stoica a murit în timpul serviciului, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Moartea parcă i-a fost sortită, este de părere Viorel Pavel, care spune că fostul său subaltern a avut o tentativă de a renunța la cariera militară pentru una civilă. ”Ajunsese la un moment dat să își facă toate formele pentru a pleca în Irlanda, ca asistent medical. Nu l-am încurajat nici noi, prietenii, nici familia, să plece așa departe, unde credeam noi atunci că cine știe ce i se putea întâmpla. Ne-a înțeles și a rămas în armată”, spune fostul superiro al caporalului Mădălin Stoica.

Caporalul Mădălin Stoica avea 40 de ani, era căsătorit și avea o fetiță. Este al patrulea buzoian căzut la datorie în teatrul de operații Afganistan. Primul a fost subofițerul Dan Ciobotaru, originar din localitatea Pinu, comuna Brăești, făcea parte din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan, iar pe 23 iunie 2010 şi-a pierdut viaţa, alături de un camarad, în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

Sublocotenentul post-mortem Iulian Dumitrescu și sublocotenentul post-mortem Adrian Vizireanu au fost uciși în mai 2016 de talibani îmbrăcați în uniformă a forțelor de securitate afgane.

Aceștia îi instruiau, într-o bază de pregătire din apropierea localităţii Kandahar, pe poliţiştii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forţelor de securitate afgane. Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori şi au asigurat zona.

În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. Din nefericite, cei doi buzoieni au decedat.