Locuință preistorică, descoperită sub o movilă de trei metri înălțime din Lipia

Dacă pentru unii iulie este luna vacanțelor, pentru alții este o perioadă de muncă intensă. Este și cazul arheologilor buzoieni, care, la începutul acestei săptămâni, au deschis un sit istoric în localitatea Lipia. Acolo, ei derulează un proiect de cercetare a unor așezări ce datează, potrivit specialiștilor, de peste 6.000 de ani.

Din 2017, Muzeul Judeţean de Istorie Buzău şi-a propus desfăşurarea unui proiect de cercetare privind locuirea preistorică pe Valea Călmăţuiului. Proiectul continuă în acest an cu săpături arheologice pe o movilă înaltă de 3 metri din localitatea Lipia.

Săpăturile care se vor desfăşura la Lipia pe parcursul lunii iulie ar putea permite dezvelirea unor locuinte eneolitice şi ar putea duce la clarificarea unor aspecte privind viaţa de zi cu zi în preistorie.

Din echipa de cercetare de la Lipia fac parte atât specialiști ai Muzeului Județean Buzău, cât și ai Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova. În prima săptămână de cercetări, arheologii au descoperit câteva artefacte, dar și o locuință incendiată, plină cu vase ceramice.

Semnalată de mai multe decenii, aşezarea de la Lipia a fost cercetată până în prezent doar prin investigaţii de suprafaţă, în urma cărora au fost recuperate numeroase fragmente ceramice, piese din piatră, silex sau statuete antropomorfe realizate din lut.