Localitatea traversată de unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Munții Buzăului, vedetă la Târgul de Turism al României

Barajul Siriu, pensiunile agroturistice de pe malul lacului de acumulare, cascada Cașoca, peisajele de o frumusețe aparte, sunt câteva dintre atracțiile prezentate la Târgul de Turism al României de către comuna buzoiană Siriu. Localitatea este traversată de unul dintre cele mai spectaculoase drumuri naționale, DN 10.

Siriu este singura comună din Buzău prezentă la acest târg. Aici se regăsește lacul de acumulare Siriu, de o frumusețe unanim recunoscută, dar și un loc unde pasionații de adrenalină pot practica diverse sporturi nautice.

„Azi trecem granițele Siriului, suntem în premieră la Târgul Național de Turism. E și prima participare a unei comune din județul Buzău la un târg național de turism! Ne aflăm alături de reprezentanții Ministerului Turismului, la standul oficial”, a transmis Dragoș Voicu, primarul comunei Siriu, pe Facebook.

În deschiderea Târgului de Turism al României, autoritățile din Siriu au fost premiate pentru participarea la un concurs internațional de turism, Best Tourism Villages 2023, o competiție pentru care au fost selectate 5 zone din România, printre care satul Gura Siriului, atestat, prin Hotărâre de Guvern, ca stațiune turistică de interes local.

În ultimii ani, plimbările cu pluta pe lac, drumeţiile prin munţii Buzăului şi mâncărurile tradiţionale delicioase conving din ce în ce mai mulţi turişti să-şi petreacă vacanţele în comuna Siriu.

Bunătățile gastronomice specifice zonei se află în cufărul de bogății cu care Siriul se poate mândri și pentru care așteaptă vizitatori, atât vara, cât și pe timpul iernii. Siriu este localitatea în care s-a născut și a copilărit unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară, Benone Sinulescu.

„De azi, facem parte și din Ruta Cultural Turistică a Satelor Tradiționale Turistice din România. Ruta este promovată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ce înseamnă pentru dumneavoastră, dragi locuitori din Siriu? Înseamnă că vom avea oaspeți curioși să ne vadă frumusețile naturale, casele muntenești și mâncărurile tradiționale”, a transmis primarul din Siriu.

Comuna de la Curbura Carpaţilor, recent atestată de Ministerul Economiei ca staţiune turistică de interes local, va avea şanse mai mari în atragerea finanţărilor nerambursabile. Obiectivul de maximum interes este lacul Siriu, care se află la zece kilometri de oraşul Nehoiu, la graniţa judeţelor Buzău şi Covasna, pe raza satului Gura Siriului.

„Putem admira, dintr-o perspectivă cum rar avem ocazia, cel mai spectaculos viaduct de pe malul lacului Siriu, Stânca Teherău. E o construcţie impresionantă, cu o lungime de peste 110 metri, care a fost executată în anul 1982. Adâncimea lacului de acumulare este undeva la 40 de metri şi depăşeşte 80 de metri în zona barajului“, spune Sergiu Tutulan, proprietarul uneia dintre cele mai vechi pensiuni de pe malul apei şi ghid pentru toţi drumeţii care-i trec pragul.

Barajul şi lacul de la Siriu sunt printre cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din ţara noastră. De o frumuseţe rară, lacul Siriu este o acumulare de apă destinată producerii de energie electrică în hidrocentrala Nehoiaşu.

Construirea barajului a impus schimbarea rutei DN10 pe linia de contur a lacului Siriu, cu această ocazie construindu-se mai multe viaducte. Puţini sunt însă cei care ştiu că, pentru realizarea importantei amenajări hidrotehnice, a fost necesară strămutarea unei vechi comunităţi.

Barajul de la Siriu, construit din anrocamente, este al doilea din lume, după cel din Retezat, construit fără a fi folosit cimentul, ci numai pământ, piatră, steril şi miez din argilă. Are o înălţime de 155 de metri, o capacitate de 150 de milioane de metri cubi de apă şi o lungime de 14 kilometri.

Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1975 şi 1994, şi a fost posibilă prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.

În ultimii ani, turismul este din ce în ce mai bine reprezentat în satul Gura Siriului, parte a comunei Siriu, alături de satele Caşoca, Colţu Pietrii, Muşceluşa şi Lunca Jariştei, care este reşedinţa comunei. Comuna situată pe Valea Buzăului este traversată de şoseaua naţională DN 10, care leagă Buzăul de Braşov.

Pe lângă lacul şi barajul Siriu, o altă destinaţie tot mai atrăgătoare este cascada Caşoca, de aproximativ şapte metri cădere. Înconjurată de păduri de conifere şi de fag şi învăluită într-o aură de legendă, zona îi atrage pe turişti mai ales prin sălbăticia nealterată şi liniştea răcoroasă a muntelui.

La Cascada Caşoca, sau Pruncea, cum îi mai spun localnicii, se ajunge relativ uşor, cu orice fel de maşină. Cum vii dinspre oraşul Nehoiu, virezi la dreapta, chiar înainte de a urca spre Barajul Siriu. Traseul până la frumoasa cădere de apă se face pe un drum pietruit şi durează cam 20 de minute. Se mai merge pe jos aproximativ 200 de metri, dar la capătul potecii se arată un peisaj cu totul spectaculos.

Urmărește-ne pe Google News