Vom avea mai puține fructe anul acesta din cauza gerului de aprilie. Aceasta e vestea proastă care circulă printre pomicultorii din toată țara. Temperaturile scăzute din ultimele zile i-au pus serios pe gânduri pe cei care trăiesc din roadele livezilor și viilor.
Soiurile timpurii de cireș, piersic și cais erau deja în faza de legare a rodului când a venit frigul, iar gheața de peste noapte a compromis o bună parte din muguri. Petre Grivu, un pomicultor cu experiență din Buzău, spune că înghețul târziu de primăvară i-a lovit plantația exact când nu trebuia.
„De multe ori se întâmplă ca pistilul ăsta să înghețe și petalele rămân intacte. De fapt ăla e deja înghețat. Deci mugurii nedeschiși rezistă până la minus patru grade Celsius, mugurii în fază de deschidere, deci și florile, până la minus două grade, iar cele mai sensibile sunt frunzele abia formate”, declară Petre Grivu, pomicultor.
Livezile întinse la poalele Subcarpaților de Curbură sunt afectate de curenții puternici de aer rece. Frigul a venit brusc și a pus în pericol pomii înfloriți, iar cultivatorii privesc îngrijorați spre cer.
Mulți pomicultori se întreabă cât vor reuși să salveze din munca lor, iar unii se tem deja că va urma un an slab pentru producția de fructe.
„Gerul atacă în primul rând inflorescența, care este pitită între frunzulițe, la lăstărașul micuț care a apărut acuma. Efectiv se ia producția. Sunt în jur de 30 la sută pierderi. Fructele deja formate, în interior, protejate de sepale, rezistă. Fructele expuse deja încep să cadă”, declară Marin Lupu, fermier din Breaza.
Nici vița de vie nu e într-o situație mai bună. Valul de aer polar care s-a instalat peste țară și-a făcut simțită prezența și în podgorii, unde frunzele abia formate au fost afectate de frig.