Legea pensiilor a trecut de Parlament. Actul normativ a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 197 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi 70 de abţineri.
Initial, marți, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil pentru acest proiect. Comisiile au făcut unele modificări cerute de Curtea Constituţională. Astfel, s-a modificat definiţia stagiului minim de cotizare, fiind eliminată referirea la pensia de invaliditate. De asemenea, a fost modificată definiţia pensionarului, în sensul că acesta este „persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege”, fiind eliminat stagiul minim de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate. A fost reformulat şi articolul referitor la contribuabili sistemului public de pensii.
Legea a fost adoptată miercuri după ce săptămâna trecută, Senatul a respins –o. După votul de miercuri, legea prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 75 lei. De la 1 septembrie 2019 punctul de pensie va crește la 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei și la 1.875 de lei în 2021, a arătat președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu.
”Astăzi am dat vot final pe noua Lege a pensiilor! Era nevoie să punem ordine în sistemul de pensii, să eliminăm inechitățile și nedreptățile și, poate cel mai important, să aducem majorări consistente ale veniturilor pensionarilor. Astfel, de la 1 septembrie 2019 punctul de pensie va crește la 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei și la 1.875 de lei în 2021.
După ani de zile de muncă, acești oameni au dreptul la o viață decentă chiar dacă încă mai sunt unii care spun că pentru pensionari nu trebuie să fie niciodată bani.
Le mulțumesc colegilor mei pentru mobilizarea exemplară din Camera Deputaților, dar și asociațiilor de pensionari, sindicatelor, organizațiilor profesionale și patronale pentru contribuția adusă acestui proiect de lege”, a scris pe contul său de facebook președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.