Lecție de istorie și momente artistice, la 96 de ani de la moartea marelui om politic Alexandru Marghiloman

Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău a organizat luni 10 mai, evenimentul de comemorare a ilustrului om politic, Alexandru Marghiloman, care în 1918, în calitate de Președinte al Consiliului de Miniștri, a realizat  primul pas spre reîntregirea țării.

În cadrul evenimentului intitulatl „Alexandru Marghiloman – un destin istoric” , invitații de marcă, au adus un omagiu ilustrului om politic, chiar în Parcul care-i poartă numele și care cândva era grădina sa preferată.

La evenimentul cultural artistic, organizat de Primăria Buzău,  a participat și strănepoata omului politic, Irina Vlăducă-Marghiloman.

Constantin Toma, primarul Buzăului, a anunțat în cadrul evenimentului,că municipalitatea va reabilitata și celelalte clădiri care fac parte din ansamblul arhitectonic din Parcul Marghiloman.

Dan Solcan, profesor de istorie la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, a evocat, într-un mod cu totul inedit, aspecte din viața și activitatea politică a „lordului valah”, așa cum i se spunea politicianului Alexandru Marghiloman.

Atmosfera evenimentului a fost întreținută de echipa artistică „Arată Artă”, spre bucuria celor peste o sută de spectatori prezenți la manifestare.

Alexandru Marghiloman a fost un politician reprezentativ pentru mișcarea conservatoare, înainte de 1914. În timpul războiului s-a remarcat prin opoziţia de neclintit faţă de orice alianţă cu Imperiul Ţarist.

În martie 1918 a fost numit prim-ministru, fiind implicat în discuţiile cu fruntașii basarabeni pentru Unire.

La 27 martie 1918 s-a deplasat la Chișinău și a ţinut un discurs în faţa Sfatului Ţării, înaintea votului care a consfinţit reîntoarcerea Basarabiei la ţara-mamă.

Alexandru Marghiloman a murit în data de 10 mai 1925, la vârsta de 71 de ani.