Judecătorul Pușcă va supraveghea organizarea referendumului privind redefinirea familiei în Constituţie

Judecătorul Aurel Pușcă a fost ales, joi, prin tragere la sorți, preşedinte al Biroului Electroral Județean Buzău. Întrebarea la care vor răspunde alegătorii, în zilele de 6 şi 7 octombrie, cu „da” sau „nu” este „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Desemnarea preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie al judeţului Buzău pentru Referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie s-a făcut joi, la sediul Tribunalul Buzău, prin tragere la sorţi.

Conform dispoziţiilor legale în vigoare, tragerea la sorţi a fost efectuată de către preşedintele Tribunalului Buzău , de pe o listă care cuprinde, în următoarea ordine: judecători, procurori, precum şi alţi jurişti din judeţ care fac parte din Corpul experţilor electorali.

În urma tragerii la sorţi efectuate de preşedintele Tribunalului Buzău, Valentin Barbu, a fost desemnat drept câștigător judecătorul Aurel Pușcă.

Față de alte alegeri locale ori parlamentare unde concurența era foarte mare între magistrați, acum doar trei judecători s-au înscris. Rolul Biroului Electroral Județean este să supravegheze corecta desfăţurare a Referendumului şi să centralizeze, la nivelul județului Buzău rezultatele acestuia, apoi să le înainteze Biroului Electoral Central.

La Referendumul din 6 şi 7 octombrie, cetăţenii vor spune dacă sunt sau nu de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, a fost adoptată pe 11 septembrie de Senat.

Un alt referendumul pentru revizuirea Constituţiei a avut loc în 2003 și s-a desfăşurat tot pe parcursul a două zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenţă pentru validarea acestuia.