Ion Băieșu a fost comemorat de rude, autorități locale și județene la Cernătești, comuna în care s-a născut scriitorul

Buzoianul Ion Băieșu a fost unul dintre cei mai iubiţi scriitori umorişti din ţara noastră, în perioada anilor ‘70-‘80. Pe numele său real Ion Mihalache, Băieșu este autorul serialul umoristic „Tanţa şi Costel”, cea mai de succes emisiune a televiziunii române în acele vremuri. Mai târziu, acesta avea să scrie romanul „Balanţa”, momentul său de apogeu literar.

Născut în 1933, în satul Băieşti, comuna Cernăteşti, Ion Băieşu, ca mulţi alţi scriitori, au fost astăzi uitaţi. Joi, în comuna sa natală, autorităţile locale şi judeţene, alături de membrii ai familiei, membrii ai Uniunii Scriitorilor, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene au organizat comemorarea scriitorului. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a zece ani de la atribuirea numelui „Ion Băieşu” bibliotecii comunale din Cernăteşti.

„S-au împlinit zece ani de când bibliotecii comunale i s-a atribuit numele Ion Băieşu, cel care este cetăţean de onoare al comunei Cernăteşti. În acest sens am invitat rude ale scriitorului, scriitori şi organizăm o lansare de carte. Din păcate, foarte puţini tineri de la noi mai ştiu astăzi cine a fost Ion Băieşu. Puţin ştiu că a fost scriitor. Cred însă că mai putem regăsi alţi Tanţa şi Costel în locurile astea”, a declarat primarul comunei Cernăteşti, Petrache Mîrzea.

Absent de la comemorarea lui Ion Băeșu din cauza unei probleme medicale, fiul acestuia, Radu Băieșu, le-a oferit organizatorilor fotocopii după manuscrisele scriitorului “Jurnalul” și “Comedia inumană” prinse într-o revistă editată special pentru acest eveniment.

Considerat unul dintre cei mai importanți scriitori umoriști români, buzoianul Ion Băieșu ar fi împlinit anul acesta 85 de ani. Insuficient apreciat pe plan local după moarte, Băieșu a rămas în amintirea contemporanilor săi mai ales prin scenetele TV cu Tanța și Costel, dar posteritatea literară îi este asigurată de romanul „Balanța“.

Ion Mihalache s-a născut la 2 ianuarie 1933 în satul Băiești din comuna Aldeni, în județul Buzău, într-o familie țărănească, părinți săi fiind Aurelia și Ion Mihalache. Copilăria i-a fost afectată de sărăcie și foame.

Între 1940 și 1944 a urmat școala primară în satul natal și într-un sat învecinat. În 1944 s-a înscris la îndemnul preotului Ciomag la Liceul Comercial din Buzău, unde a fost premiant. Intenționa să plece să se angajeze la construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră, însă în gara din Buzău a hotărât să meargă în schimb la București, unde s-a înscris la Școala de Literatură „Mihai Eminescu”.

Ion_Baiesu

În 1951 a fost admis atât la Facultatea de Filosofie, cât și la Facultatea de Filologie din București, instituții pe care avea să le absolve în 1961. În 1952 s-a angajat ca redactor la revista Albina; ajungând în același an redactor la revista Scânteia tineretului. La Scânteia tineretului a înaintat mai târziu până la funcția de redactor-șef adjunct. A debutat în 1956 cu volumul Necazuri și bucurii.

Cu volumul de povestiri Sufereau împreună (1965) a intrat pentru prima dată în atenția criticii literare, lăsând în urmă umorul facil care îi caracterizase creația de până atunci, pentru a explora personaje mai „complicate și stranii”, după cum scria criticul Gabriel Dimisianu.

În 1966 a înființat revista Amfiteatru, la care au scris Fănuș Neagu, Gabriel Dimisianu, Adrian Păunescu, Gheorghe Iova, Constanța Buzea și alții. În 1967 a publicat volumul Iubirea e un lucru foarte mare. Câteva minunate povestiri despre Tanța și Costel. La cererea Televiziunii române a scris și un scenariu, după care s-a turnat serialul Tanța și Costel, consacrat de cuplul de actori Octavian Cotescu-Coca Andronescu. În 1969 a fost înlăturat de la conducerea revistei Amfiteatru, moment de la care a refuzat orice funcții oficiale, alegând să se susțină financiar din scris.

În 1985 a publicat romanul Balanța, într-o variantă cenzurată. Versiunea integrală a cărții a apărut abia în 1990, cu o prefață de Eugen Simion. După jumătatea anului 1990, a început să lucreze împreună cu regizorul Lucian Pintilie la scenariul filmului Balanța, pe care nu a mai apucat să îl vadă. A murit la 21 septembrie 1992, în Statele Unite ale Americii.